menu Sluit het hoofdmenu

Earcatch: zes telefilms met audiodescriptie

geplaatst op Een afbeelding van de Earcatch app op een smartphone

Vanaf zondag 24 april 2016 zendt de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) op zes zondagavonden een telefilm uit, voor het eerst mét audiodescriptie via de Earcatch app. Dus ook mensen met een visuele beperking kunnen het verhaal makkelijk volgen.

Dit voorjaar worden er voor het eerst in het 17-jarig bestaan van de telefilm, zes films met audiodescriptie via de Earcatch app uitgezonden. Telefilms zijn Nederlandse speelfilms die speciaal gemaakt zijn voor televisie, en die actuele maatschappelijke thema’s behandelen. Inmiddels zijn er bijna 100 gemaakt en zijn telefilms een begrip geworden. Een aantal heeft zelfs binnen- en buitenlandse filmprijzen gewonnen of een bioscooprelease gekregen.

Hoe werkt audiodescriptie via Earcatch?

De (gratis) Earcatch app maakt slim gebruik van audiodescriptie, een techniek waarbij een stem in de pauzes tussen de dialogen alle visuele elementen beschrijft. Zo zijn films, tv-series en documentaires veel makkelijker te volgen voor mensen met een visuele beperking. De werking van de app is simpel: vooraf download je het audiodescriptiebestand van de film, tv-serie of documentaire op je tablet of smartphone, om het tijdens het kijken af te luisteren via je koptelefoon of oortjes.

Meer informatie

De zes telefilms zijn te zien op zondagavond 24 april, 1 mei, 8 mei, 15 mei, 22 mei en 29 mei, om 20.30 uur op NPO 3. Kijk voor een overzicht van de films op http://www.cobofonds.telefilm.nl/. Ga voor meer informatie over de Earcatch app naar http://www.earcatch.nl/.

Earcatch is ontwikkeld door Soundfocus (http://www.soundfocus.nl/) en Vereniging Bartiméus Sonneheerdt (http://www.steunbartimeus.nl/).