menu Sluit het hoofdmenu

Drie musea in running voor RAAK Stimuleringsprijs

geplaatst op Het Tropenmuseum, Museum Speelklok en Museum Boijmans Van Beuningen genomineerd voor RAAK Stimuleringsprijs

Het Tropenmuseum, Museum Speelklok en Museum Boijmans Van Beuningen zijn genomineerd voor de vernieuwde RAAK Stimuleringsprijs. Voor het eerst ontvangen alle finalisten een geldprijs om hun collectie toegankelijk(er) te maken voor blinden en slechtzienden. Het museum dat de meeste stemmen ontvangt op raakstimuleringsprijs.nl gaat naar huis met de hoofdprijs van € 25.000.

Publieksstemmen

De drie finalisten, die zijn gekozen door een vakjury, vertellen op www.raakstimuleringsprijs.nl over hun droom van een toegankelijk museum voor mensen met een visuele beperking. Dat is ook de plek waar een stem kan worden uitgebracht op één van de inzendingen.

Speelklok is voelbaar voor blinde en slechtziende mensenRAAK Stimuleringsprijs

In Nederland zijn meer dan 350.000 mensen slechtziend of blind. Zij kunnen niet zoals anderen kijken naar kunstwerken, (historische) objecten of andere informatie in een museum. Met de RAAK Stimuleringsprijs, die dit jaar voor de tweede keer wordt uitgereikt, worden musea gestimuleerd om hun collectie toegankelijk te maken voor mensen met een visuele beperking. De prijs is een initiatief van het Oogfonds, het Van Abbemuseum en Stichting Dedicon en wordt ondersteund door verschillende fondsen.

Prijsuitreiking

De prijsuitreiking vindt op maandag 11 september plaats bij de winnaar van vorig jaar: Museum Beelden aan Zee in Den Haag. Alle finalisten ontvangen een geldbedrag, reliëftekeningen en kennis van een specialist over het toegankelijk maken van een collectie.

De RAAK Stimuleringsprijs is een initiatief van het Oogfonds, het Van Abbemuseum en Stichting Dedicon en wordt mede mogelijk gemaakt door Vereniging Bartiméus Sonneheerdt, Stichting Novum, Gelderse Blinden Stichting, Landelijke Stichting voor Blinden en Slechtzienden, Stichting Blindenhulp en Stichting Blinden-Penning.