menu Sluit het hoofdmenu

Drama op de Bosschool

geplaatst op Dikkie Dik

Renate Sebus vakleerkracht drama vertelt over haar vak.

Wie 
Ik ben Renate en geef al 13 jaar met heel veel plezier drama op de Bosschool. Ik houd van spelen met kinderen, van fantasie prikkelen, kinderen in verwondering brengen maar bovenal hen plezier te laten beleven in allerlei spelsituaties.

Wat
In de dramalessen valt altijd van alles te beleven. Iedere les starten we met dansen op muziek, lekker bewegen en je bewust worden van je lijf. In de les gaan we vaak op reis. Met de fiets, met de trein, met de auto, zelfs vliegend als een vogel, of met een bootje. Heerlijk, want daardoor kunnen we overal naar toe gaan, waar we maar willen. Naar de dierentuin, het strand, logeren bij oma…etc. Als vogels vliegen we bijvoorbeeld overal naar toe, we vliegen soms achterelkaar en dan weer van tak naar tak, op weg naar….. In de herfst gaan we vaak naar het bos, we voelen de blaadjes, de spinnen en het mos.

De VSO leerlingen kiezen zelf muziek uit om op te dansen en mogen meezingen door de microfoon. In VSO lessen vliegt bijvoorbeeld de heks in het bos op zoek naar allerlei lekkers voor in haar heksensoep…De oudere leerlingen spelen ook situaties uit de dagelijkse realiteit d.m.v. rollenspel en allerlei improvisatievormen.

De lessen zijn gestructureerd, iedere leerling wordt stap voor stap meegenomen binnen de thematiek van de les. De lessen worden 3 à 4 keer herhaald zodat alle leerlingen de tijd krijgen om mee te kunnen beleven en tot handelen/spel te komen. Binnen de groepslessen spreek ik de leerlingen individueel aan zodat iedereen op zijn of haar niveau zich verder kan ontwikkelen in spel.

In de lessen sluit ik ook altijd aan bij de thema’s die zich in het jaar aandienen zoals, Sinterklaas, kerst, koningsdag, de jaargetijden, slotfeest en de verschillende projecten in een jaar.

De kinderen mogen tevens ieder jaar genieten van verhalen in de voorleestent. Het thema van de Kinderboekenweek staat dan centraal en samen met Mieke, de logopediste, verzorg ik het voorlezen. Uiteraard niet alleen voorlezen want er is altijd muziek om naar te luisteren of een lied om mee te zingen, én ondersteunende geluiden bij het verhaal en van alles om te voelen.

Waar
De lessen worden gegeven in een mooi dramalokaal.

Wanneer
Alle klassen hebben één keer in de week drama. Een drama les duurt 30 à 50 min, afhankelijk van de samenstelling en leeftijd van de leerlingen in een klas.

Waarom
Drama is meebeleven. Drama is meebewegen. Drama is meespelen. Drama is handelen. Een handeling is actie. En actie is doen. Leren door middel van doen. Drama helpt bij communiceren. Beleven van -en vormgeven aan, gevoelens en emoties. Concentreren. Samenwerken. Ontwikkelen van je sociale vaardigheden. Gebruik maken van non-verbale en verbale uitdrukkingsmogelijkheden. Drama is plezier!