menu Sluit het hoofdmenu

Beluister podcast over bionisch oog

geplaatst op fragment video Second Sight over retinachip voor verbinding tussen camera en visuele schors

U kunt nu luisteren naar de radio-uitzending van 16 januari over de mogelijkheden van hersen- en netvliesimplantaten voor mensen die blind zijn. Prof. dr. Pieter Roelfsema van het Nederlands Herseninstituut en low vision specialist Henk Stam van Bartiméus geven hun visie. Ervaringsdeskundige Jeroen Perk vertelt hoe hij met een implantaat weer leerde zien.

Chiptechnologie als vervangend oog was op dinsdag 16 januari onderwerp van gesprek op NPO Radio 1. Prof. dr. Pieter Roelfsema van het Nederlands Herseninstituut ging hierbij in op de hoopgevende resultaten van een nieuw hersenimplantaat. Zijn onderzoeksteam verwacht dat blinde mensen hiermee over een aantal jaar weer kunnen zien. In de studio waren Bartiméusoptometrist Henk Stam en cliënt Jeroen Perk om hun ervaringen met de netvliesprothese Retinachip te delen. 'Als het oog te zeer beschadigd is voor een netvliesimplantaat, is de hersenprothese mogelijk een oplossing.'  De radio-uitzending volgde op het spraakmakende artikel in het Algemeen Dagblad

Nieuwe technologie

Bij de nieuwe technologie wordt een camera aangesloten op de visuele hersenschors. De cliënt krijgt een implantaat achterin het hoofd geplaatst als 'vervangend oog'. Het implantaat geeft de beelden van een speciale bril met minicamera rechtstreeks door aan de hersenen. Het implantaat bestaat uit een chip en duizenden elektroden.

Pieter Roelfsema, directeur van het Nederlands Herseninstituut en hoogleraar neuroscience, is de onderzoeker die dit Nederlandse project leidt. In het AD vertelden Roelfsema en een aantal cliënten die een implantaat kregen ingebracht over hun ervaringen. Alle cliënten kunnen na een ingrijpende hersenoperatie weer contouren zien. En het waarnemingsvermogen wordt steeds beter.

Ervaringen Bartiméus 

De nieuwe technologie vertoont overeenkomsten met de al bestaande 'Retinachip', waarbij een chip in het netvlies wordt ingebracht. Bij deze technologie staat een camera op een speciale bril in verbinding met de chip, die de signalen doorstuurt naar de visuele hersenschors. Bartiméus heeft een aantal cliënten in Nederland begeleid bij wie dit 'bionische oog' is geïmplanteerd. Een ervan is Jeroen Perk, die nu weer contouren en contrasten kan waarnemen. 

Samenwerken aan oplossingen

'De ervaringen die Bartiméus bij de Retinachip heeft opgedaan met de chipselectie en de training van de cliënt, delen we nu graag ten behoeve van deze nieuwe ontwikkeling', vertelt Henk Stam, optometrist en low vision specialist bij Bartiméus.  'We volgen alle nieuwe ontwikkelingen op de voet. Vanuit onze expertise kijken we continu hoe we hier aan kunnen bijdragen voor mensen die blind of slechtziend zijn.'

Interview op Radio 1

Het interview van afgelopen dinsdag 16 januari (14 minuten) kunt u hier beluisteren.

Collega Henk Stam in de radio studio van NPO1 met Jeroen Perk en interviewer