menu Sluit het hoofdmenu

De Week van de (digitale) Toegankelijkheid

geplaatst op Jongeman zit op een bankje en is met zijn telefoon bezig. Voor hem ligt zijn taststok.

Het is de Week van de Toegankelijkheid en daarom is overal in Nederland extra aandacht voor een toegankelijke samenleving. Naast fysieke toegankelijkheid is digitaal kunnen meedoen inmiddels net zo belangrijk. Digitale toegankelijkheid betekent dat iedereen, óók mensen met een beperking, volledig gebruik kunnen maken van nieuwe media en technologie. En dat is precies de ambitie van het kersverse lectoraat* Inclusive Digital Design & Engineering van de HAN en expertiseorganisatie Bartiméus.

Inclusief ontwerpen en bouwen

Bijzonder lector dr. Eric Velleman wil met zijn praktijkgericht onderzoek bijdragen aan kennisontwikkeling en innovatie op het gebied van digitale toegankelijkheid. “We willen onder andere kennis en expertise integreren in de IT- en mediadesign opleidingen van de HAN. Zij leveren immers de professionals af die straks excelleren in inclusief ontwerpen en bouwen”, aldus Eric Velleman. Door middel van nationale én internationale projecten, stages en onderzoeksopdrachten ondersteunt het lectoraat de overheid en het bedrijfsleven bij de ontwikkeling van toegankelijke oplossingen. “Het is onze missie om zo de maatschappelijke ongelijkheid van mensen met beperkingen te verkleinen en hun eigen regie te versterken.”

Maak in onderstaande animatie verder kennis met de activiteiten van het bijzonder lectoraat.

Het lectoraat ‘Inclusive Digital Design & Engineering; voor mensen met een (visuele) beperking’ wordt mede mogelijk gemaakt door expertiseorganisatie Bartiméus en Bartiméus Fonds.

Activiteiten Week van de Toegankelijkheid

De Week van de Toegankelijkheid vindt plaats van 4 t/m 8 oktober 2021. Er worden verschillende activiteiten georganiseerd, waaronder:

Kijk voor een overzicht van alle activiteiten op de website van De Week van de Toegankelijkheid (link opent in nieuw venster).\

* Lees ook ons nieuwsbericht 'Eerste lectoraat digitale toegankelijkheid in Nederland van start'.