menu Sluit het hoofdmenu

De-escalatietraining nu ook voor cliënten

geplaatst op Leo en Mark oefenen voor de demonstratie op het congres

Het trainen van zorgmedewerkers om goed om te gaan met spanning en agressie bij cliënten, is standaard onderdeel van de scholing. Toen een aantal cliënten aangaf dat zij zelf ook wel zo’n training willen volgen, zijn we hiermee samen aan de slag gegaan. Het resultaat wordt op dinsdag 4 juli door cliënten en trainers gepresenteerd op het internationale ICEVI congres in Brugge.

Stel: je hebt een visuele beperking en iemand op de gang begint te schreeuwen. Wat doe je dan? Waar moet je naartoe? Het is één van situaties die aan de orde kwamen in groepsgesprekken met cliënten met een visuele en licht verstandelijke beperking.

Pilot

Een dergelijk groepsgesprek is onderdeel van een eerste de-escalatietraining die de-escalatietrainers van Bartiméus samen met cliënten hebben ontwikkeld voor bewoners van een groepswoning. Een pilot met een groep van 12 jongeren is net afgerond.

Resultaten

De de-escalatietraining bestaat uit vier bijeenkomsten. De resultaten zijn boven verwachting, zo vertelt Hans van Stam. Hans is de-escalatietrainer en werkzaam op een groep.  'Cliënten leren niet alleen wat ze kunnen doen als een huisgenoot bijvoorbeeld boos wordt, maar krijgen ook meer inzicht in wat dit doet met henzelf.'

'Wat ik geef aan boosheid, krijg ik ook weer terug'

Impact

De ene cliënt bijvoorbeeld trekt zich verdrietig en stilletjes terug, brengt zichzelf in veiligheid. Een ander wordt ook boos en stapt er op af. Een cliënt toonde zich er van bewust wat hiervan dan weer de impact is: 'Wat ik geef aan boosheid, krijg ik ook weer terug.'

Ademhalen

In de training leren cliënten wat ze kunnen doen om zelf rustig te blijven als een andere cliënt uit de slof schiet. Voor de één is dat bewust leren letten op de ademhaling, voor een ander werkt het goed als hij zich even terugtrekt op zijn kamer om een spelletje te doen.

Zelfverzekerd

Daarnaast leren cliënten enkele fysieke technieken, over hoe ze het beste los kunnen komen als iemand anders ze vast pakt. Dit aspect van de training blijkt bij de cliënten goed te beklijven, hier zijn ze het meest enthousiast over. Hans: 'Een aantal cliënten gaf aan dat ze zich door de training een stuk zekerder voelen. Niet alleen thuis maar ook in het openbaar.'

Op naar Brugge!

Begin juli reizen twee de-escalatietrainers met twee cliënten naar het Belgische Brugge voor ICEVI 2017, een groot internationaal congres over de revalidatie van mensen met een visuele beperking. Hier presenteren ze het eerste concept van de training en de ervaringen tot nu toe. In het Engels. Voor alle betrokkenen natuurlijk een heel spannend traject. We volgen Leo, Mark, Hans en Annet komende week op de voet tijdens hun reis naar Brugge.

Contact

Bij de ontwikkeling van de training is een aantal ervaren de-escalatietrainers betrokken van het Bartiméus expertisecentrum, kennisgroep Moeilijk leesbaar gedrag.

Voor vragen over dit onderwerp stuurt u een e-mail naar de kennisgroep Moeilijk leesbaar gedrag