menu Sluit het hoofdmenu

De-escalatietraining voor cliënten in race voor Europese prijs

geplaatst op leo en mark doen oefening

De-escalatietraining die Bartiméus heeft ontwikkeld voor mensen met een visuele en/of verstandelijke beperking, is genomineerd voor de ESF Award 2018 (Europees Sociaal Fonds). 'Let us keep it safe' is vorig jaar al door onze bewoners en trainers gepresenteerd op het ICEVI congres in Brugge.

Deze training voor cliënten die samenwonen in een woongroep, is sámen met de bewoners opgezet. Aanleiding was dat bewoners in gesprek raakten met onze collega's die medewerkers van Bartiméus trainen in de-escalatietechnieken.  Een bewoner zei: zo'n training wil ik ook wel! 

Binnen elke groep of werkvoorziening zijn er namelijk wel eens spanningen. Iemand wordt bijvoorbeeld boos of is geïrriteerd. Hoe kun je daar als huisgenoten dan het beste mee omgaan? 

Wat biedt de training?

In de training leren cliënten wat spanning is, hoe ze dit kunnen herkennen bij zichzelf en bij anderen. En wat ze vervolgens kunnen doen om de spanning kwijt te raken en te zorgen dat ze veilig zijn en blijven.  'Voor de één is dat bewust leren letten op de ademhaling, voor een ander werkt het goed als hij zich even terugtrekt op zijn kamer om een spelletje te gaan doen', vertelt Hans van Stam, trainer en lid van de kennisgroep Moeilijk Leesbaar gedrag. 

De training duurt 16 weken en bestaat uit 4 bijeenkomsten. Het hele traject is opgezet in samenspraak met de cliëntenraad. Vorig jaar is er een pilot gehouden bij 4 woongroepen met jongvolwassenen met een lichtverstandelijke beperking. 

Het meest enthousiast zijn de deelnemers over de fysieke technieken die ze leren. Hoe ze het beste los kunnen komen als iemand anders ze vast pakt. Hans: 'Een aantal cliënten gaf ook aan dat ze zich door de training een stuk zekerder voelen. Niet alleen thuis maar ook in het openbaar.' 

In september gaan 6 nieuwe woongroepen bij Bartiméus met de training aan de slag. 

'Superleuk om dat ook weer mee te maken' 

Stemmen in oktober

Bewoners Marc en Leo, vanaf het allereerste begin bij de training betrokken, zijn laaiend enthousiast over de nominatie.  Ze hebben hun ervaringen al (in het Engels) gedeeld op het internationale ICEVI congres. Onlangs vertelden ze hun verhaal ook op een kennisdag voor professionals in de visuele sector.  

Binnenkort komt er een professionele filmploeg om een video te maken van de training bij Bartiméus. Leo: 'Superleuk om dat ook weer mee te maken.' 

De hele maand oktober kan iedereen online stemmen voor een van de genomineerde organisaties. 

De vijf projecten met de meeste stemmen, gaan naar de finale tijdens het ESF-event van woensdag 7 november 2018 in Den Haag. De vakjury bepaalt daarna wie de ESF Award 2018 wint. De staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid reikt de prijs uit. 

Lees meer over de ESF Award en de nominaties op www.uitvoeringvanbeleidszw.nl