menu Sluit het hoofdmenu

De Drie Apps van de Week: Watson, Password Chef en Shut Up

geplaatst op Handige apps: onder andere de Watson app

APPDATE Volkskrant.nl zet elk weekeinde de leukste, handigste en meest informatieve apps voor u op een rij. Deze week: een app waarmee blinden en slechtzienden een betere filmervaring kunnen krijgen, een app om via een ingewikkelde methode wachtwoorden veilig te bewaren en een app om reacties weg te filteren.

Bioscoopervaring voor blinden

Een filmpje pakken in de bios is voor blinden en slechtzienden niet altijd even vanzelfsprekend. De Nederlandse app Watson, ontwikkeld door de Vereniging Bartiméus Sonneheerdt in samenwerking met Soundfocus, poogt daar wat aan te doen. De app speelt een voice-over af die, op momenten zonder dialoog, precies beschrijft wat er op het scherm te zien is. Om te zorgen dat die voice-over precies gelijk loopt met wat er op het scherm te zien is, maakt Watson gebruik van de microfoonuitgang. Zo is het ook mogelijk om een pauze in te lassen zonder dat de app de draad kwijt raakt.

Engelse en anderstalige films worden vooralsnog niet ondersteund. Eerst willen de ontwikkelaars onderzoeken of het wisselen tussen Engelse en Nederlandse voice-over niet te ingewikkeld is. Maar dat, mijn beste Watson, is elementair.

U kunt het gehele artikel lezen op de website van de Volkskrant (Door: Thomas van der Kolk).

Ga naar de Appstore om Watson gratis te downloaden.