menu Sluit het hoofdmenu

Datalek bij coronatestbedrijf U-diagnostics

geplaatst op Gehandschoende hand houdt een corona-testbuisje vast

Donderdag 21 januari jl. onthulde NOS Nieuwsuur een omvangrijk datalek bij U-Diagnostics. Het bedrijf beoordeelt op grote schaal coronatests in opdracht van o.a. reisorganisaties, werkgevers en zorgorganisaties. Persoonlijke gegevens die gekoppeld zijn aan de coronatests worden opgenomen in databases van U-Diagnostics die onvoldoende beveiligd lijken.

Bartiméus Ermelo

Ook Bartiméus maakt voor cliënten die wonen in Ermelo en medewerkers die daar werken via de huisarts gebruik van de dienstverlening van U-Diagnostics. De selectie van U-Diagnostics is verricht door de huisartsenpost waarmee Bartiméus in Ermelo samenwerkt. De overige locaties van Bartiméus maken geen gebruik van de diensten van U-Diagnostics. De resultaten van deze tests en de bijbehorende persoonsgegevens zijn door U-Diagnostics opgenomen in hun databases. In hoeverre de persoonsgegevens van de betreffende cliënten en medewerkers zijn ingezien is niet bekend.

Onderzoek naar het datalek

U-Diagnostics heeft bij Bartiméus aangegeven het datalek te onderzoeken. De onderzoeksjournalisten van Nieuwsuur hebben hun onderzoeksdossier aangeboden aan de Autoriteit Persoonsgegevens die over zal gaan tot eigen onderzoek.

Opschorting samenwerking met U-Diagnostics

Bartiméus kwalificeert de situatie als dusdanig ernstig dat wij lopende de onderzoeken van de Autoriteit Persoonsgegevens en U-Diagnostics eenzijdig de samenwerking met U-Diagnostic opschorten. Er worden geen nieuwe tests meer aangeboden aan dit bedrijf zolang de veiligheid niet voor 100% gegarandeerd is. Het datalek wordt conform AVG richtlijnen door Bartiméus gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Betrokkenen blijven op de hoogte

Veiligheid van onze cliënten, medewerkers en hun privacy is voor Bartiméus van het grootste belang. Wij betreuren de situatie ten zeerste en zullen betrokken personen op de hoogte stellen van de stappen die wij ondernemen. 

Informatie en vragen

Voor meer informatie of vragen kunt u contact opnemen met Dirk van Gemert, woordvoerder van Bartiméus via telefoonnummer 06 - 21 84 24 14.