menu Sluit het hoofdmenu

Dag van de Beroerte - voorkom en herken

geplaatst op Beroerte wat nu?

In het kader van de Europese Dag van de Beroerte vinden op dinsdag 12 mei activiteiten plaats in Gelre ziekenhuizen Apeldoorn. De CVA Zorgketen regio Apeldoorn e.o. organiseert dan van 13.00 - 16.00 uur een Informatiemarkt. Ook is er elk uur een presentatie over 'Hersenz: Thuis begint het pas'. Tijdens deze presentaties staat passende hulp op het juiste moment voor cliënten met een niet aangeboren hersenletsel (NAH) en hun naasten na de (poli)klinische fase centraal. Ook professionals van Bartiméus zijn aanwezig.

Op de Dag van de Beroerte kunnen belangstellenden tussen 13.00 - 16.00 uur informatie over CVA krijgen en diverse metingen laten uitvoeren zoals bloeddruk, glucose en cholesterol in Gelre ziekenhuizen Apeldoorn. Er is aandacht voor een gezonde leefstijl door de aanwezigheid van diverse deskundigen over onder andere CVA/TIA, voeding, beweging en dergelijke.

Bartiméus professionals op Informatiemarkt

Professionals van verschillende disciplines van de ketenpartners Gelre ziekenhuizen, Zorggroep Apeldoorn e.o., ViaReva & Verian verstrekken informatie en geven advies en bieden activiteiten. Ook Bartiméus is aanwezig voor info op het gebied van het hebben van een visuele beperking én de mogelijkheden daarbij.

De volgende samenwerkingspartners zijn vertegenwoordigd:

  • Hersenletsel: Vereniging van en voor door hersenletsel getroffenen & naasten;
  • Sportvariant: blijven bewegen en sporten met een lichamelijke beperking;
  • Afasiecentrum: communicatie blijven trainen;
  • NAH netwerk Gelderland: belangenbehartiging in brede zin;
  • ProReva: Orthopedisch Maatwerk;
  • Pruis: Orthopedische Schoentechniek;
  • Bartiméus: specialist in leven met een visuele beperking;
  • InteraktContour, Pluryn, Siza, Zozijn: nazorg na NAH/CVA en de WMO.

Wat is een beroerte?

Als de bloedvoorziening naar de hersenen plotseling onderbroken wordt, spreekt men van een beroerte. Er kan dan sprake zijn van een hersenbloeding, van een herseninfarct of van een TIA. Een beroerte wordt ook wel een stroke (Engels) of een CVA genoemd: Cerebro Vasculair Accident.

In Nederland krijgen ongeveer 41.000 mensen per jaar een beroerte/CVA en leven rond 190.000 mensen met de gevolgen van een beroerte. Het is doodsoorzaak nummer 4 in Nederland en één van de belangrijkste oorzaken van (blijvende) invaliditeit.