menu Sluit het hoofdmenu

Coronavirus: maatregelen Bartiméus

geplaatst op Coronavirus

Het Coronavirus* heeft sinds begin maart Nederland bereikt. Voor zover bekend is nog geen van onze cliënten of medewerkers besmet geraakt met het Coronavirus. Bartiméus bereidt zich voor op de gevolgen die het Coronavirus mogelijk op onze organisatie kan hebben. Ook willen we snel kunnen handelen, als dat nodig mocht zijn. Bartiméus volgt hierin steeds de richtlijnen van het RIVM, GGD en de VGN.

Wat kunnen we met elkaar doen om verspreiding van het virus te voorkomen? 

Het is belangrijk om de standaardmaatregelen op te volgen die gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen geven: 

  • Was regelmatig de handen;
  • Hoest en nies in de binnenkant van de elleboog;
  • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi die na gebruik weg; 
  • Vermijd het om handen te schudden.

Omdat er iedere dag nieuwe ontwikkelingen zijn, verwijzen we graag naar de website van het RIVM.

Heeft u verkoudheidsklachten of verhoging EN bent u in contact geweest met een patiënt met het coronavirus OF u bent in een gebied geweest waar het coronavirus heerst. Dan heeft u milde klachten en hoeft u de huisarts niet te bellen. Dit kan ook een gewone verkoudheid zijn. Blijf thuis, ziek uit en zorg dat u anderen niet besmet.

Raadpleeg uw huisarts als er sprake is van koorts (meer dan 38 graden celsius) met luchtwegklachten (hoesten of kortademigheid) én een bezoek in de afgelopen twee weken aan een land/regio met wijdverspreide verspreiding van het coronavirus óf contact met een patiënt met het coronavirus. Het advies is dan om thuis te blijven en telefonisch contact op te nemen met uw huisarts.

Woont u in Noord-Brabant? (update van 9 maart 2020, bron RIVM)
Om verdere verspreiding van het virus in Noord-Brabant te voorkomen wordt inwoners van Noord-Brabant uit voorzorg het volgende geadviseerd: Hebt u klachten van verkoudheid, hoesten of koorts, beperk dan de sociale contacten. Dat betekent: ga niet naar school, werk of plekken waar veel mensen bij elkaar zijn. Boodschappen doen en de hond uitlaten kan wel. Dit heet ook wel social distancing.

Vragen en contact met Bartiméus

Hebt u een vraag voor Bartiméus in verband met het Coronavirus waarop u het antwoord niet vindt? Of bent u verhinderd voor een afspraak? Dan kunt u telefonisch of per email contact opnemen met info@bartimeus of 088 - 88 99 888.

* Wat is het Coronavirus? 

Mensen die het coronavirus oplopen, kunnen de ziekte COVID-19 krijgen. Dit virus wordt overgedragen door hoesten en niezen. Op die manier komt het virus via kleine druppeltjes in de lucht. Als andere mensen deze druppeltjes inademen of bijvoorbeeld via hun handen in de mond, neus of ogen krijgen, kunnen zij ook besmet raken met het virus.

De meeste mensen die COVID-19 krijgen hebben last van hun luchtwegen (hoesten, kortademigheid) en hoge koorts. Zo’n 17 procent van de besmette personen heeft ernstige klachten. Met name ouderen en mensen die verzwakt zijn door andere ziekten behoren tot de risicogroepen.