menu Sluit het hoofdmenu

Coronamaatregelen bij Bartiméus

geplaatst op

Sinds zaterdag 13 november gelden landelijk nieuwe coronamaatregelen. Het demissionaire kabinet heeft deze maatregelen genomen om de sterke stijging van het aantal coronabesmettingen in Nederland terug te dringen en overbelasting van de zorg te voorkomen. Wat dit voor Bartiméus betekent leest u hier.

Bij Bartiméus doen we er alles aan om het besmettingsrisico zo veel mogelijk te beperken en tegelijkertijd de kwaliteit van het leven van onze bewoners zo groot mogelijk te houden. Het aantal besmettingen binnen Bartiméus valt op dit moment mee. Toch vragen we iedereen zijn of haar verantwoordelijkheid te nemen en de maatregelen op de volgen. De druk op de ziekenhuizen is groot en ook bij ons is het belangrijk dat de besmettingen niet oplopen. Extra werkdruk door besmettingen en extra uitval van medewerkers kunnen ook wij ons niet veroorloven. 

Bezoek op de woningen 

Bezoek op de woningen kan alleen op afspraak en op de kamer van de cliënt. Als dat echt niet haalbaar is, kan in overleg bezoek in de huiskamer plaatsvinden. Bezoekers moeten dan wel hun mondkapje ophouden en 1,5 meter afstand kunnen houden tot de andere cliënten. Ook is er een maximum van 4 bezoekers per dag per cliënt. Bezoek is altijd in afstemming met de begeleiders op de woning. Daarnaast vragen we iedereen de basismaatregelen (zie hieronder) te volgen. 

Quarantaine als huisgenoot besmet is 

Een nieuwe regel van het RIVM is dat als één van de huisgenoten besmet is, ook gevaccineerde huisgenoten weer moeten thuisblijven. Dit geldt ook voor onze bewoners. Wel is er ruimte voor maatwerk in overleg met het behandelteam.  

Voor zorgmedewerkers gelden andere quarantaineregels. Dit komt omdat de continuïteit van de zorg gevaar kan komen als zij in quarantaine moeten als een huisgenoot positief is. Ook voor leerkrachten geldt de reguliere quarantainemaatregel niet, omdat de beschikbaarheid van onderwijsmedewerkers anders teveel onder druk komt te staan. 

Afspraken gaan door, maximaal één begeleider  

Heeft u een afspraak voor onderzoek of behandeling? Die gaat door. Wel vragen wij u om vanaf maandag 22 november maximaal één begeleider mee te nemen (kinderen tot 12 jaar niet meegerekend). Houdt u zich daarnaast aan de basismaatregelen (zie hieronder).  

Trainingen en bijeenkomsten 

Bijeenkomsten en trainingen van Bartiméus gaan fysiek door als dat noodzakelijk is. In andere gevallen krijgen bijeenkomsten en trainingen een online variant of worden ze uitgesteld. Heeft u zich aangemeld voor een bijeenkomst van Bartiméus? Dan krijgt u bericht als deze wordt aangepast of verplaatst.  

Boostervaccinatie 

Bewoners van Bartiméus die vallen onder de medische dienst, krijgen in december een boostervaccinatie aangeboden. Bewoners van Bartiméus die een eigen huisarts hebben, worden gevaccineerd door de GGD. Hoe dit precies wordt georganiseerd is nog niet duidelijk. De vaccinaties starten vanaf begin januari 2022. Ook zorgmedewerkers kunnen een boostervaccinatie krijgen.  

Ook voor hen is nog onduidelijk hoe de vaccinatie wordt georganiseerd.   

Basismaatregelen bij Bartiméus  

  • Heeft u klachten? Blijf thuis en laat u testen bij de GGD. Ook als u gevaccineerd bent. 

  • Bij een positieve test: blijf thuis en vermijd contact met anderen, ook als zij gevaccineerd zijn. Uw huisgenoten moeten ook thuisblijven, ook als zij gevaccineerd zijn.  

  • Medewerkers, bezoekers en vrijwilligers dragen bij Bartiméus een mondkapje In openbare ruimtes en binnen 1,5m van de cliënt en elkaar. 

  • Vaste knuffelcontacten van bewoners hoeven geen mondkapje te dragen als ze binnen de 1,5 meter van deze bewoner zijn 

  • Houd 1,5 meter afstand. 

  • Was vaak uw handen en hoest en nies in uw elleboog.  

Tot slot 

Iedereen kan zijn of haar steentje bijdragen aan het verkleinen van het besmettingsrisico. Daarom vragen we u de maatregelen zorgvuldig op te volgen. Dit geldt voor iedereen: of u nou gevaccineerd bent of niet en of u nu wel of geen zorg nodig hebt. 

De coronasituatie is onzeker. Mogelijk moeten we op korte termijn de maatregelen opnieuw aanpassen. Dat kan bijvoorbeeld als de landelijke maatregelen wijzigen, maar ook als het aantal besmettingen binnen Bartiméus oploopt.