menu Sluit het hoofdmenu

Column: De weg vinden in Almere

geplaatst op Column Annemarie Jorritsma

ALMERE - Op de Dag van de Witte Stok in 2013 heeft onze wijkregisseur van Almere Stad de wereld van het niet-zien zelf mogen ervaren. Hij liep met een geblindeerde, zwarte bril en een taststok (en begeleid door een medewerker van Bartiméus) door de stad.

Bartiméus is een expertise-organisatie die mensen met een visuele beperking ondersteunt. De route die de wijkregisseur nam begon bij het Flevoziekenhuis, via het stadhuis en eindigde bij het gebouw van Bartiméus aan de Spoordreef. Onderweg kwam hij veel obstakels tegen. Fietsen die in de weg stonden, geleidelijnen naar de openbare gebouwen ontbraken, de markering van de geleidelijn was niet altijd even duidelijk, er was niet altijd een waarschuwingsmarkering bij oversteekplaatsen enzovoort.

De conclusie was simpel, er was bijna niets om slechtzienden goed door de stad te begeleiden. Daar zijn we mee aan de slag gegaan. Samen met Bartiméus zijn we sindsdien bezig om het centrum een stukje toegankelijker te maken voor mensen met een visuele beperking.

Het eerste resultaat is vorige week officieel geopend, de geleidelijn van het NS station Almere Centrum naar het stadhuis. De ribbels van de geleidelijn zijn een houvast voor mensen met een taststok. De witte contrastkleur zorgt voor een visueel houvast voor mensen die slechtziend zijn. Deze lijn is belangrijk voor mensen die niet zo goed kunnen zien; wilt u niet uw fiets hierop parkeren?

De vervolgroutes worden de komende jaren aangelegd. Ook zijn wij met studenten van Windesheim aan het onderzoeken of er een app kan komen om slechtzienden door het centrum te leiden. Want zou het niet fijn zijn als iedereen zijn of haar weg in Almere kon vinden?

  • Annemarie Jorritsma

Bron: http://www.dichtbij.nl/, door: Petra Onderwater, 27 juni 2015