menu Sluit het hoofdmenu

Collecte vieringen Samenhof voor renovatie Bartiméus kapel

geplaatst op Viering in  De Samenhof Zwolle

De bewoners met een meervoudige beperking bij Bartiméus in Doorn hebben een grote wens: ze willen heel graag de mooie vieringen in hun dierbare kapel blijven bezoeken. Deze kapel is echter dringend aan renovatie toe. Baptisten Gemeente 'De Samenhof' in Zwolle draagt een steentje bij door de hele maand juni te collecteren voor dit prachtige doel.

De bewoners van Bartiméus in Doorn zijn blind of slechtziend en hebben daarnaast een verstandelijke beperking. Hierdoor is het voor hen niet vanzelfsprekend om de deur uit te gaan, bijvoorbeeld om een kerkdienst bij te wonen. Gelukkig kunnen zij op de locatie in Doorn hun eigen kapel bezoeken, dicht bij hun woning. Deze kapel staat er al vanaf de opening van de locatie in 1972, en is voor de bewoners een belangrijk baken in hun leven.

Geliefde vieringen

In de kapel kunnen de bewoners deelnemen aan vieringen die aansluiten bij hun belevingswereld, waarin de tast en het gehoor een grote plaats innemen. Zo mogen de bewoners bij de Pinksterviering zelf duiven loslaten, is er een wand met voelbare objecten en wordt er veel samen gezongen. Voor iedere bewoner is er ook veel persoonlijke aandacht, op mooie en verdrietige momenten. De vieringen die drie keer per maand worden gehouden, zijn heel geliefd en worden door zo’n 80 tot 100 bewoners bezocht.

Verbeterplannen

Na ruim 45 jaar is de kapel dringend aan renovatie toe. Het gebouw voldoet qua toegankelijkheid niet meer aan de moderne eisen. De bewoners zijn dan ook heel blij met de verbeterplannen. Het betekent voor hen dat ze ook de komende jaren de voor hen zo waardevolle vieringen in hun dierbare kapel kunnen blijven bezoeken. Dankzij de collecte van De Samenhof komt dit een stap dichterbij.

Viering 24 juni

Op zondag 24 juni zijn Joeke van der Mei en Gerda van Dokkumburg van Bartiméus bij De Samenhof te gast bij een viering die in het teken zal staan van het slecht of niet kunnen zien. De gemeente krijgt de mogelijkheid met een ‘ervaringsbril’ deel te nemen aan deze dienst. Gerda zal de diversiteit van slechtziendheid toelichten en vertellen over mogelijkheden van onderzoek en revalidatie bij Bartiméus. Joeke zal vertellen over de bijzondere plaats die de kapel inneemt in het leven van de bewoners. Tevens zal hij de verbeterplannen toelichten.