menu Sluit het hoofdmenu

Leerling Bartiméus overhandigt CDA-verkiezingsprogramma in braille

geplaatst op Sam Hageraats geeft verkiezingsprogramma CDA in braille aan Sybrand Buma

Sam Hageraats - leerling bij Bartiméus in Zeist - overhandigde gisteren de 25 beste ideeën uit het CDA-verkiezingsprogramma in braille aan Sybrand Buma. Sam zit in 4-Havo en loopt tot 17 februari stage bij het CDA. Behalve in braille zijn de 25 beste ideeën nu ook beschikbaar in gesproken vorm. En daarnaast is de verkiezingsspot van het CDA via de nieuwe techniek audiodescriptie toegankelijk voor mensen die blind of slechtziend zijn!

Met de publicatie van het verkiezingsprogramma in braille laat het CDA zien aandacht te hebben voor de ruim 300.000 blinden en slechtzienden in Nederland. Buma: ​'​Mensen met een arbeidsbeperking moeten kunnen meedoen en hun bijdrage leveren aan de maatschappij. Daarnaast vinden wij het belangrijk dat onze ideeën voor iedereen toegankelijk zijn, ook voor mensen met een visuele beperking.’ Het verkiezingsprogramma is bij de CBB (Christelijke Bibliotheek voor Blinden en Slechtzienden) uit Ermelo in braille omgezet.

Nieuwe techniek

Het CDA heeft daarnaast zijn verkiezingsspot via de nieuwe techniek audiodescriptie toegankelijk gemaakt voor mensen met een visuele beperking. Dit is een techniek waarbij een stem beschrijft wat er tussen de gesproken momenten te zien is. Denk hierbij aan gezichtsuitdrukkingen, plaatsbepaling of handelingen die van belang zijn om het verhaal te volgen. Mensen met een visuele beperking kunnen door deze extra uitleg de film of het tv-programma veel beter volgen. 'We vinden dat het CDA hiermee een mooie stap heeft gezet. De Vereniging Bartimeus Sonneheerdt heeft het initiatief genomen voor een petitie ‘ik wil audiodescriptie’ om dit in Nederland breed in te laten voeren. Wij ondersteunen dit initiatief van harte.'

Ga naar de verkiezzingsspot van het CDA (YouTube) en bekijk het filmpje van De Telegraaf.

Wat is audiodescriptie?

Bij audiodescriptie beschrijft een stem wat er tussen de gesproken momenten te zien is. Denk hierbij aan gezichtsuitdrukkingen, plaatsbepaling of handelingen die van belang zijn om het verhaal te volgen. Mensen met een visuele beperking kunnen door deze extra uitleg een film of televisieprogramma veel beter volgen.

Online petitie

Audiodescriptie is te beluisteren via de Earcatch app die gratis is te downloaden. Maar… dan moet de audiodescriptie wel bij een televisieprogramma worden aangeboden! In landen om ons heen wordt audiodescriptie al volop toegepast, maar in Nederland lopen we daarin structureel achter. En dat moet veranderen. Heeft u de petitie al getekend? Ga naar www.ikwilaudiodescriptie.nl en geef 350.000 blinde en slechtziende mensen in ons land een mooie kijkervaring!

Bron: cda.nl / Bartiméus