menu Sluit het hoofdmenu

Carlito durft nu met anderen samen te zijn

geplaatst op carlito met begeleider in het zwembad bij bartimeus in doorn

Carlito is een jongeman van 22 jaar met een visuele en verstandelijke beperking, in combinatie met het Down-syndroom, autisme en een hechtingsstoornis. Zijn emoties is hij niet altijd de baas. Tweeënhalf jaar geleden nog had Carlito individueel twee begeleiders nodig.

In relatief korte tijd is het een van onze teams in Doorn gelukt om samen met Carlito grote stappen in zijn ontwikkeling te maken.

Carlito was angstig en duldde nauwelijks anderen in zijn nabijheid. Hij had wat we noemen 'moeilijk leesbaar gedrag'; iemand kwetst zichzelf of anderen, mede omdat hij niet in staat is om met anderen zoals zijn begeleiders over zijn problemen of gevoelens te communiceren.

Vertrouwensrelatie opbouwen

Nu is Carlito zover dat hij gaat zwemmen in ons speciale sportcentrum in Doorn. En is hij in staat tot lichamelijk contact (aanraking) met zijn begeleiders, die als team samen met Carlito hebben gewerkt aan het opbouwen van een vertrouwensrelatie.
 
Bekijk de video op Facebook met het verhaal van Carlito en de aanpak van het team dat hem begeleidt. De video telt inmiddels bijna 84.000 views. Een van de reacties is veelzeggend: 'Wat een betrokkenheid zeg. Hartverwarmend om te zien. En erg leerzaam!'

De video maakt deel uit van de campagne Wat een vak! van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland, waarin de branchevereniging haar waardering betuigt voor alle medewerkers die zich met liefde en overtuiging inzetten voor mensen met een beperking.