menu Sluit het hoofdmenu

Campagne-filmpje wijst mensen op Stoppen voor de Witte Stok!

geplaatst op Stop voor de witte stok

De verkeerscampagne die de aandacht vestigt op het gevaar van oversteken voor blinde en slechtziende mensen is vandaag van start gegaan. Daarin is ook een filmpje beschikbaar die wijst op deze gevaren.

Verkeersdeelnemers zijn wettelijk verplicht om te stoppen voor de opgeheven witte stok van blinden en slechtzienden. Toch werd dit hulpmiddel het afgelopen jaar met grote regelmaat genegeerd bij het oversteken, blijkt uit recent onderzoek. Dit leidde tot ongelukken en vervelende situaties. KNGF Geleidehonden, Bartiméus, de Oogvereniging, de Robert Coppes Stichting en Visio bundelen de krachten en organiseren gezamenlijk de bewustwordingscampagne 'Stop voor de Witte Stok'.

Deze week, een week voorafgaand aan de jaarlijkse 'Dag van de Witte Stok' (zaterdag 15 oktober), staat in het teken van de witte stok van blinden en slechtzienden. De organisaties hopen op meer begrip van verkeersdeelnemers, zodat ook mensen met een visuele beperking veilig kunnen deelnemen aan het verkeer. Voor dit doel werd ook een filmpje gemaakt:

Zelf ervaren

Aanstaande vrijdag 13 oktober kunt u het zelf ervaren. Dan kunnen belangstellenden (onder begeleiding) 'blind' en met een witte stok oversteken in onder andere Leiden, Nijmegen, Putten en Groningen. Zo beleven zij zelf hoe het is om afhankelijk te zijn van je gehoor en andere verkeersdeelnemers. Politiewoordvoerder Ellie Lust, oud-voorzitter van de Tweede Kamer en toezichthouder Gerdi Verbeet en burgemeesters en wethouders onderstrepen de oproep 'Stop voor de Witte Stok' en maken ter plaatse de eerste oversteek.

Wat als een gebruiker van een witte stok wil oversteken?

Aandacht voor bewustwordingscampagne Stop voor de Witte Stok