menu Sluit het hoofdmenu

BLOG: We wilden verandering... nou die konden we krijgen!

geplaatst op Carolien Verhagen aan tafel bij een speciale dineravond voor geliefden.

Datediners, cursussen, naar FC Utrecht of de wekelijkse soos; het team ‘Vrije Tijd’ bij Bartiméus ondersteunt bewoners met een visuele en verstandelijke beperking het hele jaar door bij een leuke vrije tijdsbesteding. Zoveel mogelijk met die dingen die anderen ook doen, midden in de samenleving. Dit jaar gaat het allemaal net even anders, ervaart ook coördinator Carolien Verhagen.

Het jaar 2020 zou voor ‘Vrije Tijd’ het jaar van de verandering worden. Dit jaar zouden we op onze woonlocatie, bij ‘Bartje’ in Doorn, stoppen met het jaarfeest voor onze bewoners in de huidige vorm. Afgelopen jaar was het voor de zoveelste keer verregend en dit jaar gingen we het feest verspreiden over een aantal dagen. Vol nieuwe ideeën, gave plannen. Heel voorzichtig hadden we dit ‘in de week gelegd’ bij het management en een eerste keer genoemd in onze wekelijkse nieuwsbrief voor de woongroepen. Men vond het een dapper besluit en wenste ons veel succes. Met andere woorden... je krijgt alle ruimte, maar weet wat je ‘op je nek haalt’. 

Corona legt alles stil

En toen werd het maart... coronatijd. We wilden verandering... nou die konden we krijgen! Binnen één week werden alle ‘sosen’ (vier per week), alle optredens, alle wekelijkse clubs, workshops, het praatjescafé maar ook het jaarfeest, de fietsvierdaagse, de wandelvierdaagse en noem het maar op stilgelegd. Er mochten geen vrijwilligers meer naar het terrein komen. Al onze activiteiten doen we samen met de vrijwilligers, zonder hen komt alles stil te staan.

Hoeveel verandering kunnen we met zijn allen aan?

De knop om

Niet alleen voor ons eigen team, maar vooral voor onze bewoners waarvoor we het natuurlijk allemaal doen, is het een lastige tijd. Het leek een diep donker gat, maar al snel ging de knop om. Wat kan er nu wel?

Er werden quizzen gemaakt die we online via Teams gingen spelen op de woningen. Het koor ging online via Zoom elke week van start. Heel voorzichtig gingen we tuinsosen doen (maximaal twee woningen met begeleiding in de moestuin). De Leenderij, uitleen van onder andere spelmaterialen, ging online. Kwam er een versoepeling in de maatregelen, dan voerden wij die direct door. Tuinsosen werden door de komst van vier grote tenten in Doorn tentsosen.

Het weer werkte goed mee

Natuurlijk hebben we deze zomer de mazzel gehad wat betreft het mooie weer, want alles ging naar buiten. Vrijdagavond werd een campingsoos met kampvuur en liedjes zingen. Er kwam zelfs een festival met drie Utrechtse volkszangers. Bij ons ‘dorpshuis’ hadden we alles in vlakken verdeeld met anderhalve meter ertussen. De woongroepen die aan de Brink grensden, dansten de polonaise in eigen tuin. Wat een feest en welkome afwisseling was dit voor iedereen. Het draaiorgel kwam langs de deuren, een dweilorkest wilde hun repetitie wel op de maandagavond hier doen en zo kregen we nog meer aanbiedingen van buitenaf. 

Ook toen bleek dat onze afdeling Vrije Tijd een lichtpuntje kan zijn in tijden dat het wat lastiger is

Wat als het herfst wordt?

Naast het vele thuiswerken van de bewoners, zij deden de dagbesteding op de woning, was er toch een soort van escapemogelijkheid om even weg te gaan. Nu we richting september en oktober gaan, zijn de tentsosen ‘normaal’ geworden en is de grote vraag nu of de clubs weer van start kunnen gaan. Wat als het weer echt omslaat en we niet meer naar buiten kunnen? Bewoners komen regelmatig vragen hoe het nu verder moet, wanneer start het koor weer? Ze houden ons constant scherp, wat heel fijn is. De donkere wolken beginnen zich letterlijk weer meer te vormen boven ons hoofd.  

Vertrouwen

Maar na de afgelopen periode heb ik het volste vertrouwen dat we met z'n allen weer nieuwe oplossingen en activiteiten gaan bedenken. We krijgen er twee nieuwe collega’s bij die vol met nieuwe ideeën zitten. Alles is anders, maar iedereen draait mee in deze ‘malle molen’. We gaan ervoor. 100% leven!

Vrijwilliger worden bij team Vrije Tijd?

Team Vrije Tijd zit te spríngen om vrijwilligers voor diverse activiteiten. Ga voor meer informatie en contact naar https://www.bartimeus.nl/vrijwilligers.