menu Sluit het hoofdmenu

BLOG: naar 100% lichtpuntjes

geplaatst op Nathalie bij de speciaal Corona kast waar familie de bewoners kunnen verrassen met kaarten, cadeautjes en andere zaken

We zijn blij dat het coronatijdperk inmiddels enige versoepeling kent. Ook in ons verzorgingshuis in Ermelo mogen de bewoners bezoek ontvangen van een vast contactpersoon. Een lichtpuntje! Nathalie Quint is teamleider van het Henriëtte van Heemstrahuis. Hoe heeft zij de afgelopen tijden ervaren? En wat brengt de versoepeling teweeg?  

Bewoonster mevrouw Dobbenberg is in de 90, slechtziend, en krijgt bijna dagelijks familiebezoek. Ze houdt van gezellige reuring. En dan plotseling staat ook haar wereld op z’n kop door corona!

Henriette van Heemstra Huis in Ermelo vanuit de lucht gefotografeerdStil in de gangen

Ineens gaat ons verzorgingshuis dicht voor bezoek. In de gangen wordt het stil. Kinderen, kleinkinderen, geliefden en vrijwilligers mogen niet meer langskomen. Wat komt er veel op ons af! Maatregelen wijzigen per week en daarop moeten we snel inspelen.  

We regelen dranghekken, we maken ons zorgen om de mondkapjes, we introduceren beeldbellen met geliefden, we organiseren Hart Onder De Riem acties, we regelen op alle afdelingen een campingtafel met desinfecterende handgel. We versturen updates naar medewerkers en bewoners én bieden nabijheid in de vorm van ‘coaching on the job’. Om te kijken of iedereen het nog aankan.

Onze bewoners vinden het maar wát moeilijk en wat voelen ze zich vaak eenzaam. Onze zorgprofessionals doen 100% hun best, maar naasten en geliefden zijn niet te vervangen.

Bewoonster praat met familie via speciaal praathuisjeGrenzen opzoeken

Elke keer als er weer een persconferentie op tv was, zaten de meeste bewoners voor de buis. Zou er een versoepeling komen? En dan de teleurstelling als het nog niet zo ver was. Het was voelbaar in het hele huis. Voor sommige bewoners (en hun familie) waren de maatregelen lastig na te leven en liepen daarom weg. Ze zochten de grenzen van de vernieuwde maatregelen op en zorgden daardoor dat we scherp bleven met elkaar. ‘100 % leven’ voor onze bewoners, maar hoe kun je ze dat bieden als er zoveel beperkende maatregelen zijn? 

 En toen was het daar, het nieuws over de versoepeling. Een zucht van verlichting. Eindelijk mag er weer een vaste bezoeker het huis binnen. Hoe fijn voor de bewoners! Eindelijk weer bezoek ontvangen in hun eigen studio. Toch een volgend dilemma, want wie kies je als vaste bezoeker?  

Gelukkig hebben we onze toegankelijke bezoekerscabine ‘het praathuis’ nog staan, ook daar kan bezoek ontvangen worden. Zo doen we met zijn allen ons uiterste best om steeds samen te kijken naar hoe we onze bewoners ‘100% leven’ kunnen bieden.

Nathalie op tuinbankje Henriette van Heemstra Huis in ErmeloLeren dansen in de regen

Het leven is niet wachten tot de storm gaat liggen, maar leren dansen in de regen. En vooral dat laatste hebben we gedaan zeg. Ik heb dan ook zoveel respect voor alle medewerkers in de verblijfzorg. Zij hebben géén keus om thuis te werken en zetten zich voor de volle 100% in om onze bewoners een goed leven te bieden. Daar ben ik ze meer dan 100% dankbaar voor!

Van het donker gaan we rustig naar het licht. Ik hoop dat de lichtpuntjes zich weer gaan verspreiden. Dat deze versoepeling goed zal gaan, waardoor we de tweede fase van versoepeling kunnen starten.

Zonder corona

Ik kijk uit mijn raam naar buiten en ik wens hardop dat de dranghekken bij het Henriëtte van Heemstra Huis over niet al te lange tijd weg kunnen. En dat we dan weer 100% gaan genieten van een leven zonder corona. Naar die dag kijk ik - samen met de bewoners - zo vurig uit!

Wilt u reageren naar aanleiding van deze blog? Stuur dan een mail naar nquint@bartimeus.nl.