menu Sluit het hoofdmenu

BLOG: met enige creativiteit en denken in mogelijkheden kom je ver

geplaatst op Johan Buls bij dagbesteding het BOB

Het coronatijdperk kent inmiddels de nodige versoepelingen. En daar zijn ze bij onze dagbestedingslocaties maar wat blij mee! Het coronavirus heeft grote impact op de cliënten en het werk bij dagbesteding. Johan Buls is werkbegeleider bij Bartiméus dagbesteding het BOB. Hoe heeft hij de afgelopen maanden ervaren? En wat brengt de versoepeling teweeg bij cliënten?

17 maart. Ineens is het stil bij het Bartiméus Opdrachten Bureau, afgekort het BOB (en de rest van dagbesteding). Blinde en slechtziende mensen met een verstandelijke beperking en/of sociaal emotionele stoornis kunnen bij het BOB (licht) administratief werk doen.

Wat kan ik als werkbegeleider nog betekenen? Ik wil me nuttig maken

Cliënten mogen niet meer naar de dagbesteding komen, dus ook mijn werk valt stil. Wat kan ik als werkbegeleider nog betekenen? Ik wil me nuttig maken. Nuttig voor de cliënten, maar ook voor mijn collega woonbegeleiders.

Een wandeling en/of fietstochtje maken met een bewoner is het minste wat ik kan doen, of voorlezen of samen een spelletje doen. Ik kan alleen vanwege het besmettingsgevaar niet bij alle woningen naar binnen om mijn diensten aan te bieden.

En ik wil méér dan alleen wandelen of fietsen met cliënten. Dagelijks ben ik als werkbegeleider aan het nadenken over mogelijkheden om cliënten op de woongroep of thuis werk te geven. Met enige creativiteit én denken in mogelijkheden is het gelukt.

Werk bij cliënten brengen

Het is eigenlijk heel eenvoudig, maar het werkt prima. We brengen het werk bij de cliënten thuis, zoals bijvoorbeeld brieven vouwen, adresstickers plakken en stempelen. En halen het weer op. Eigenlijk is het ‘gewoon’ thuiswerken’ net als heel veel andere werknemers de afgelopen maanden deden. Zo kon het werk gedurende corona doorgaan.

Zo hebben we ook ‘samen’ een van onze jaarlijkse megaklussen kunnen doen. Voor het Utrechts Landschap het vrijwilligersmagazine ‘Van Binnen’ printen, vouwen, nieten en in enveloppen doen.

Kaarsen en spullen op tafel bij de Bartiméus Kaarsenmakerij Niet alleen het BOB probeert het werk bij de cliënten te brengen, maar ook andere Bartiméus afdelingen brengen het werk naar de cliënten. De Kaarsenmakerij bijvoorbeeld brengt twee keer per week werk rond op het Bartiméus-terrein.

Cliënten zijn over het algemeen blij dat ze werk krijgen om thuis of op de groep te doen.

Belangrijk tijdverdrijf

Werk/dagbesteding is en blijft een belangrijk tijdverdrijf. Regelmatig belt er een cliënt op: het werk is klaar, is er nog meer?!

Voorlopig blijft het zoals nu. Het liefst zien we natuurlijk dat iedereen weer bij elkaar komt werken!

Vakantieperiode breekt aan

Nu komt de vakantieperiode er aan. Een aantal cliënten had al voor corona een mooie vakantie geboekt. Het is te hopen dat ze door de aangekondigde versoepelingen alsnog door kunnen gaan!

De bewoners op onze woonlocaties kunnen met de versoepeling van de bezoekregeling ook weer logeren en op vakantie met hun familie. Dat is wel heel erg fijn.

Gedurende de zomer bieden we op onze woonlocaties het alternatieve zomerprogramma van de afdeling Vrije Tijd. Allerlei activiteiten om weer samen leuke dingen te doen.

Ik wens iedereen een fijne en ontspannen zomer!

Reageren naar aanleiding van deze blog? Stuur een mail naar jbuls@bartimeus.nl