menu Sluit het hoofdmenu

Blinden en slechtzienden moeten ook tv kunnen ‘kijken’

geplaatst op Mini-bios Vereniging Bartiméus Sonneheerdt vraagt aandacht voor audiodescriptie

Vandaag lanceert Vereniging Bartiméus Sonneheerdt de campagnevideo van Ik wil audiodescriptie. Het filmpje laat glashelder zien dat het voor mensen met een visuele beperking bijna onmogelijk is om televisieprogramma’s te volgen. Hoewel de Nederlandse omroepen al twee jaar aangeven meer audiodescriptie te willen gebruiken, zijn de beschikbare programma’s tot op heden nog op één hand te tellen. De campagne Ik wil audiodescriptie roept daarom op de petitie te tekenen. Samen met andere belangenorganisaties wil Bartiméus Sonneheerdt 40.000 handtekeningen verzamelen voor spreektijd in de Tweede Kamer, om zo een structureel aanbod van audiodescriptie op televisie te realiseren.

Er wonen maar liefst 350.000 mensen met een visuele beperking in Nederland. Helaas zijn de mogelijkheden om reguliere tv te kijken voor hen zeer beperkt. Waar ondertiteling voor doven en slechthorenden al meer dan twaalf jaar verplicht is, bestaat er geen wetgeving die dergelijke voorzieningen voor blinden en slechtzienden faciliteert. Ons land loopt ver achter op het gebied van audiodescriptie; een techniek om films en tv-programma’s toegankelijk te maken voor blinde en slechtziende mensen. In het Verenigd Koninkrijk is de dienst al verplicht en Netflix biedt het in het Engels aan bij hun Original series. Door het aanbieden van de petitie hoopt Bartiméus Sonneheerdt dat de overheid omroepen gaat verplichten twintig procent van het televisieaanbod te voorzien van audiodescriptie.

De campagnetour

De campagnevideo is opgenomen tijdens de lopende Piaggo-tour. Een Piaggo-wagentje is omgebouwd tot reizende minibioscoop om mensen door het hele land te laten beleven hoe het is om televisie te kijken zonder beeld. De confrontatie tijdens de tour laat mensen inzien dat kijkplezier haast onmogelijk is als je niet ziet wat er gebeurt en alleen maar het normale geluid hoort. De video is bedoeld om het publiek de petitie online te laten tekenen op www.ikwilaudiodescriptie.nl/petitie.

Meer over audiodescriptie

Bij audiodescriptie beschrijft een stem alle visuele elementen in de pauzes tussen de dialogen, zoals de personages, gezichtsuitdrukkingen, plaatsbepaling en ontwikkelingen in de verhaallijn. Met behulp van de app Earcatch krijgt men te horen wat er op dat moment in beeld gebeurt. Mensen met een visuele beperking kunnen door deze extra uitleg de film of het tv-programma veel beter volgen. Er zijn 12.000 gebruikers van de app, die momenteel alleen van Nederlands gesproken filmaanbod kunnen genieten. Televisieprogramma’s met audiodescriptie zijn tot op heden zeer schaars, met als uitzondering een handvol NPO-programma’s die met de app experimenteerden, waaronder Boer zoekt Vrouw.

Ga naar de campagnevideo: Tv kijken als je blind bent; moeilijker dan je denkt!

Logo ikwilaudiodescriptie.nl