menu Sluit het hoofdmenu

Blinde topsporter Joleen Hakker op koers voor Rio

geplaatst op Joleen Hakker op duo tandemracefiets

SOEST - Triatlete Joleen Hakker (34) uit Soest ligt op koers voor deelname aan de Paralympische Spelen 2016 in Rio de Janeiro, na de tweede plek van afgelopen weekend tijdens de EK paratriathlon in Genève. De blinde topsporter kwam eerder als roeister (Beijing 2008) en wielrenster (Londen 2012) in actie tijdens het grootste toernooi voor mensen met een fysieke beperking.

Voor Hakker leverde de tweede plaats tijdens de Europese kampioenschappen in Zwitserland meer op dan alleen de zilveren medaille. Ze kreeg van NOC*NSF weer de A-status, die ze vorig jaar na haar meerjarige avontuur als tandemcoureur was kwijtgeraakt. Met andere woorden: meer salaris, minder zorgen. De inwoner van Soest stapte vorig seizoen over van het wielrennen naar de triatlon. Bij laatstgenoemde sport zijn volgens haar de zaken, zoals toernooien, beter geregeld. Ze behoort inmiddels tot de wereldtop in het paratriatlon voor visueel beperkten. Het sportonderdeel bestaat uit 750 meter lopen, twintig kilometer fietsen en vijf kilometer hardlopen. Dat doet ze onder begeleiding van trainer Adze Slijp en guide Ilona Eversdijk.

Hakker noemt het veroveren van de zilveren EK-medaille in Genève 'verrassend'. "De concurrentie is sterk,” zegt ze. "In de laatste paar honderd meter werd ik ingehaald en lag derde. Ik vond gelukkig in de laatste tientallen meters nog puf en kon de nummer twee vlak voor de finish passeren. Een opluchting. Want alleen door als eerste of tweede te eindigen, zou ik de A-status terugkrijgen.”

Bij de beste 5

Voor Hakker, die twee dagen per week in het Militair Revalidatiecentrum in Doorn traint, breekt een even druk, zwaar als mooi jaar aan. Ze komt komend weekend in actie tijdens wereldbekerwedstrijd in het Italiaanse Iseo. De atlete vliegt eind deze maand voor een triatlon naar Brazilië. De wedstrijd is uitgezet op het parcours van de Paralympische Spelen. Voor de voormalig roeister staat half september de WK in Chicago op het programma. De zeven sporters die in de periode juli 2015 - juni 2016 het best presteren tijdens de EK, WK en een wereldbekerwedstrijd, plaatsen zich voor de Paralympische Spelen. Hakker: "Ik behoor tot de beste vijf op de triatlon. Plaatsing voor de Spelen zou bijzonder en gaaf zijn, want het zou mijn derde deelname zijn. Dit keer de triatlon, na roeien en wielrennen. Tijdens toernooien op drie verschillende continenten.”

Hakker werd op haar twaalfde blind, als gevolg van een medische complicatie na een operatie van een tumor op haar oogzenuw. Ze richt zich sindsdien volledig op de sport en bereikte de wereldtop in het roeien, wielrennen en triatlon.

(Bron: AD, door Patrick Boor, 15 juli 2015)