menu Sluit het hoofdmenu

Bijzondere foto expositie van blinde en slechtziende jongeren

geplaatst op Seeing the Unseen met ziende, blinde en slechtziende jongeren

Blinde, slechtziende en ziende leerlingen ontdekken nieuwe mogelijkheden om hun verhaal te vertellen met fotografie in 'Seeing the Unseen' van Anja Ligtenberg. De fotografietechniek afkomstig uit New York biedt jongeren die blind of slechtziend zijn een kans om in aanraking te komen met een medium dat op het eerste gezicht voor hen onmogelijk lijkt. Vanaf vrijdag 23 november kunt u de fotoseries bewonderen tijdens een tentoonstelling in Hotel Theater FIGI in Zeist.

Elf blinde, slechtziende en ziende jongeren van de scholen Bartiméus VSO en Stichtse Vrije School uit Zeist gingen aan de slag met het ‘Seeing the Unseen’ fotografieproject. Onder leiding van Anja Ligtenberg wordt door de jongeren aan een fotoserie gewerkt, waarin ieder zijn eigen verhaal vertelt. De jongeren werken met de techniek ‘schilderen met licht’ die is namelijk voor zowel blinden, slechtzienden en zienden toepasbaar op dezelfde manier.

Ogen niet centraal

Bij schilderen met licht worden foto’s veel meer in het hoofd, lichaam en met andere zintuigen gemaakt dan met de ogen. De (blinde) fotograaf/regisseur bespreekt en beschrijft vooraf wat hij wil laten zien. De foto wordt gemaakt in het totale donker en de belichting wordt gedaan met zaklampen. Alles wat met de zaklamp verlicht wordt, komt op de foto.

De werkwijze van schilderen met licht is ontwikkeld door het Seeing With Photography Collective in New York, een collectief van blinde, slechtziende en ziende fotografen waar Anja Ligtenberg deel van uitmaakt. Zij introduceerde de methode in Nederland onder de naam 'Seeing the Unseen'.

Gelijkwaardige samenwerking

Het project biedt de blinde en slechtziende jongeren een kans om in aanraking te komen met een voor hen niet vanzelfsprekend medium om mee te werken. Maar het blijkt voor hen juist een nieuwe vorm van communicatie en zelfexpressie te zijn en een kans om iets van zichzelf en zijn wereld te laten zien in een visueel medium. De werkwijze van schilderen met licht is zowel voor leerlingen met een visuele bepreking als ziende jongeren gelijk, waardoor er een gelijkwaardige samenwerking tot stand komt waarin wederzijds begrip en vooroordelen verdwijnen.

Tentoonstelling ziende, blinde en slechtziende jongeren 

De tentoonstelling in Hotel Theater FIGI is te zien van 23 november 2018 - 6 januari 2019 in FIGI, Het Rond 2 in Zeist. De opening is op 23 november om 14.00 uur, met een demonstratie van de techniek en presentatie van de leerlingen met hun foto's en verhalen. Iedereen is van harte welkom. De opening en expositie is gratis toegankelijk. Wees welkom!

Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar de website www.seeingtheunseen.com. Ook kunt u contact opnemen met Anja Ligtenberg, mobiel 06 - 135 962 64 of e-mail anja@anjaligtenberg.com.