menu Sluit het hoofdmenu

Bij dit theatergezelschap zitten er altijd tolken bij

geplaatst op Een repetitie van Toneel Mooi Uitzicht. Foto: Merlin Daleman

Doof en blind Toneelgroep Mooi Uitzicht verzorgt voorstellingen met acteurs die problemen met zicht én gehoor hebben. Sommigen zijn geheel doof en blind. 'Toneel. Leuk. Muziek. Leuk.'

Roos (63) voelt de zware bas trillen in haar ballon. Met haar vingertoppen op het latex houdt ze het voorwerp stevig vast, het is haar lijntje met de buitenwereld. Roos hoort niets, ziet niets en heeft een zware vorm van autisme. En ze is actrice.

Roos, die zelf geen beslissingsbevoegdheid heeft door de ernst van haar beperkingen, staat niet met haar echte naam in de krant. Ze is een van de 23 acteurs van het theatergezelschap Toneel Mooi Uitzicht. Alle spelers van de groep hebben problemen met hun zicht én gehoor, veel zijn volledig doof en blind. Ook heeft een deel van de groep een mentale achterstand.

Op basis van hun beperkingen en niveau zijn de acteurs in drie groepen verdeeld, die wekelijks repeteren in de toneelruimte van Kalorama, een zorgcentrum voor doofblinden in het Gelderse Beek. De meeste acteurs wonen op het centrum, ook spelen doofblinden die zelfstandig wonen mee. Voor zover bekend is Toneel Mooi Uitzicht de enige theatergroep voor doofblinden in Nederland.

Casper Schimmel: 'Mijn spelers zijn gedeukte mensen. Al hun hele leven krijgen ze te horen wat ze allemaal niet kunnen – niet horen, niet zien, niet leren. Ik vertel ze wat ze wel kunnen: acteren. (regisseur)'

Lees het gehele artikel op nrc.nl.