menu Sluit het hoofdmenu

Bemoedigende resultaten 'Bionisch oog' vragen om internationaal onderzoek

geplaatst op Bemoedigende resultaten 'Bionisch oog' vragen om internationaal onderzoek

De Telegraaf van 22 februari jongstleden besteedde een groot artikel aan de voormalige Bartiméus cliënt Jeroen Perk. Jeroen werd op zijn elfde getroffen door Retinitis Pigmentosa, een aandoening die begon met nachtblindheid en uiteindelijk leidde tot volledige blindheid. Dankzij een in zijn netvlies geïmplanteerde chip kan Jeroen weer contrasten en contouren waarnemen. Met hulp van Bartiméus leerde Jeroen omgaan met zijn teruggekeerde waarnemingsvermogen en een jaar later kon hij zelfs zijn hobby skiën weer oppakken.

Bartiméus begeleidde vorig jaar drie cliënten in Nederland die deze chip geïmplanteerd hebben gekregen. Ergotherapeute Kim Bakker en optometrist/low vision specialist Henk Stam begeleidden Jeroen en twee andere cliënten In een bijzonder traject van 'omgekeerde revalidatie'. Hierbij leren cliënten omgaan met visuele informatie die ze opnieuw leren te interpreteren. Dit traject heeft een schat aan informatie opgeleverd voor de expertise die Bartiméus continu ontwikkelt op het gebied van revalidatietechniek.

Wetenschappelijk onderzoek nodig

De resultaten van het gebruik van de chip zijn tot nu toe bemoedigend, maar er is slechts ervaring opgedaan met drie cliënten in Nederland. Er is nog geen objectief wetenschappelijk onderzoek naar de effecten uitgevoerd. Bartiméus is een voorstander van internationaal wetenschappelijk onderzoek onder alle gebruikers van de chip in Nederland en daarbuiten omdat dit ook de weg kan openen naar het beschikbaar stellen van deze technologie voor andere cliënten.

In Nederland lijden zo’n 4000 cliënten aan Retinitis Pigmentosa. Zonder wetenschappelijk onderzoek dat het bewijs voor de gunstige effecten levert, wordt de dure behandeling van zo’n ± € 100.000,- per cliënt door verzekeraars niet vergoed. Bartiméus vindt dat een dergelijk wetenschappelijk onderzoek door partijen uit de medische wereld moet worden geïnitieerd. Bij voorkeur vindt zo’n onderzoek op internationale schaal plaats, zodat de resultaten bij cliënten uit andere landen meegenomen kunnen worden.

Meer informatie

Bartiméus heeft niet het recht om het gehele artikel in De Telegraaf met u te delen. Wel kunt u zelf het artikel teruglezen op de website van De Telegraaf als u beschikt over een premiumaccount of via digitale nieuwskiosk Blendle (€ 0,40). Ook heeft het artikel aandacht gekregen in diverse radio- en televisieprogramma's, waaronder RTL Nieuws en Radio 1 Vandaag.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Henk Stam, via hstam@bartimeus.nl