menu Sluit het hoofdmenu

Beleef de natuur met podcastserie BinnensteBuiten

geplaatst op Foto van een koe in de wei ter aankondiging van podcastserie BinnensteBuiten

Mensen met een visuele beperking komen minder makkelijk in de natuur. Het KRO-NCRV programma BinnensteBuiten ontwikkelde de 3D podcastserie ‘Het geluid van de natuur’, mede mogelijk gemaakt door het Bartiméus Fonds. Door het luisteren naar de podcasts kun je, ook als je slechtziend of blind bent, de natuur ervaren en er verbinding mee maken.

Tussen de kakelende kippen

Samen met boswachters van Staatsbosbeheer zocht het programma BinnensteBuiten naar locaties waar natuurgeluiden opgenomen kunnen worden in hun meest pure vorm. Voor de opnames werd hypergevoelige opname-apparatuur gebruikt. Hierdoor heb je echt het gevoel dat je zelf op een boerenerf rondloopt tussen de kakelende kippen of in een tentje zit en naar de tikkende regendruppels luistert.

Bewoners van een Bartiméus-woning in Doorn luisterden samen naar de podcasts. De geluiden brachten herinneringen bij hen naar boven en leverden leuke gesprekken op. Een reactie van een van de bewoners: “Bij de geluiden van de boerderij moest ik denken aan vroeger, aan het melken met de hand. En dat varkens zo nieuwsgierig zijn.”

Ook even genieten van de natuur?
Er zijn inmiddels 6 3D-podcasts verschenen:

Het geluid van regen
Het geluid van Marker Wadden
Het geluid van kikkers
Het geluid van de boerderij
Het geluid van Texel
Het geluid van De Biesbosch

Te beluisteren via de website van BinnensteBuiten of via Spotify (zoek op ‘Het geluid van’). Voor een optimale beleving beluister je de podcasts met oortjes of via een koptelefoon.