menu Sluit het hoofdmenu

Bartiméus Zwolle: samenwerken voor een toegankelijke locatie

geplaatst op Het pand van Bartiméus Zwolle

In 2019 verhuisde de ambulante locatie van Bartiméus Zwolle naar een nieuwe plek. Bartiméus werd onderdeel van het gezondheidscentrum Diezerpark aan de Geert Grootestraat. In dat gebouw zitten meerdere medische en paramedische organisaties, een mooie plek voor Bartiméus dus. De locatie was nog niet volledig toegankelijk voor mensen met een visuele beperking. Zo was het nog niet mogelijk voor iedereen om zelfstandig de weg vanaf de bushalte naar de voordeur van Bartiméus te vinden.

Ook was er binnen in het gebouw nog wat werk te verrichten om alles toegankelijk te krijgen.

Er zijn veel partijen voor nodig geweest om deze locatie volledig toegankelijk te krijgen, maar dankzij de inspanning van al deze welwillenden is het toch gelukt: locatie Zwolle is nu goed en veilig bereikbaar, vindbaar en bruikbaar en daarmee toegankelijk voor iedereen

We vroegen enkele medewerkers en ervaringsdeskundigen naar hun ervaringen op het gebied van de toegankelijkheid op de locatie van Bartiméus in Zwolle.

Christa Schrooten

Christa Schrooten is maatschappelijk werkster bij Bartiméus en komt voor gesprekken met cliënten vaak op de locatie Zwolle. Christa is blind en loopt met Dexter, haar blindengeleidehond.

Christa: “Vóór de coronamaatregelen kwam ik regelmatig in Zwolle, nu ben ik er al een tijd niet meer geweest. De eerste keer dat ik de nieuwe route liep waren er nog geen voorzieningen, maar doordat ik met Dexter loop en ik een goede routebeschrijving had waarmee ik me kon voorbereiden, kon ik het vrij makkelijk vinden. De structuur van de wijk speelt hierbij een heel belangrijke rol, door de trottoirs en de duidelijke zijstraten was het voor mij makkelijk om Dexter aan te sturen. Een zijstraat slaat hij altijd in, zo kan ik me dan ook goed oriënteren. Na wat gezoek de eerste keer op de parkeerplaats, heeft Dexter voor mij de voordeur gevonden. Voor iemand die blind is en niet met een geleidehond loopt, zijn geleidelijnen onmisbaar. Omdat ik Dexter heb, gebruik ik de geleidelijnen voornamelijk ter controle. Wel heel fijn dat je zeker weet dat je goed bij een oversteekpunt staat. Voor mij is een overzichtelijke duidelijke structuur in de buitenruimte erg belangrijk voor een goede toegankelijkheid. In de wijk waar Bartiméus in Zwolle gevestigd is, is dat uitstekend voor elkaar.”

Simon Remmers

Simon Remmers is lid van de cliëntenraad van Bartiméus en werkt als vrijwilliger bij Bartiméus Zwolle. Hij is zeer slechtziend en loopt met zijn geleidehond Buffel:

Simon: “Ik doe mijn werk met heel veel plezier en merk hoe fijn mensen het vinden dat ze een kopje koffie krijgen van iemand die slechtziend is en zien wat ik allemaal doe, ondanks mijn visuele beperking. Voor mijn werk kom ik ook regelmatig op verschillende plekken, ik ben dan ook reuzeblij met Buffel, mijn geleidehond. Ik reis veel met de trein en bus en maak op wat minder bekende plekken vaak gebruik van navigatie-apps. Zo kwam ik ook al regelmatig bij Bartiméus Zwolle voordat de aanpassingen waren gerealiseerd. Ik had altijd moeite met het laatste stuk waar ik over het parkeerterrein moest lopen. Toch altijd spannend als je hoort dat een auto achteruit rijdt, want je weet niet zeker of de bestuurder jou wel geeft gezien. Ik ben nu heel blij met het voetpad dat gecreëerd is en de geleidelijn die daar is aangelegd, nu kan ik eenvoudig en veilig de deur van het gebouw vinden.”

Ruimtes Bartiméus

Bij het toegankelijk maken van de locatie Zwolle, waren als eerste de ruimtes van Bartiméus aan de beurt. De standaardverlichting voldeed niet aan de eisen die Bartiméus aan de onderzoeks- en trainingsruimtes stelt: een hoog egaal verlichtingsniveau, minimale lichthinder en dimbaar waar nodig. Alle ruimtes van Bartiméus zijn dan ook voorzien van nieuwe verlichting en zonwering. Nu zijn de ruimtes zo ingericht dat cliënten er de weg kunnen vinden en dat er onderzoeken, gesprekken en trainingen kunnen plaatsvinden. De verlichting in de ruimtes kan worden aangepast aan de cliënt of aan het onderzoek.  

Maaike Swennenhuis

Maaike is ergotherapeut binnen Bartiméus en houd zich bezig met expertise op het gebied van verlichting.

Maaike: “Mensen met een visuele beperking hebben vaak een andere verlichtingsbehoefte dan goedzienden: veel hoger of juist veel lager. Ook is er soms sprake van lichthinder. We kunnen hier bij Bartiméus onderzoek naar doen en cliënten adviseren over het aanpassen van de verlichting en zonwering in hun eigen woning, zodat zij daar weer comfortabel kunnen leven. Voor de onderzoeken die we doen is het belangrijk dat de locaties van Bartiméus van passende verlichting en zonwering zijn voorzien.”

Gebouw en terrein

In de algemene ruimtes van het gebouw en op het terrein moest ook het één en ander aangepast worden. Zo waren de glazen schuifdeuren onvoldoende zichtbaar en waren de voordeur van Bartiméus en de toiletten niet makkelijk vindbaar. Ook buiten op het terrein moesten wat zaken aangepast worden: direct aan het gebouw grenst een parkeerplaats. Voetgangers moesten via deze parkeerplaats naar de voordeur komen, zeker voor mensen met een visuele beperking geen wenselijke situatie. De voordeur was niet goed vindbaar en fietsen stonden overal geparkeerd. Om deze reden is er dan ook een voetpad gecreëerd met een geleidelijn die naar de voordeur leidt en is er een heg geplaatst tussen het voetpad en de fietsenstalling. Op de voordeur zijn stickers aangebracht, de toiletten zijn gemarkeerd en binnen, vanaf de voordeur naar de ruimtes van Bartiméus, is een geleidelijn aangelegd.

Clary Fidder

Clary Fidder is gastvrouw bij Bartiméus Zwolle. Ze is volledig blind en loopt met haar geleidehond Simba

Clary: “Met mijn hond Simba kan ik probleemloos naar de nieuwe locatie van Bartiméus komen. Simba is ontzettend belangrijk voor mijn mobiliteit. De noppentegels gebruik ik als oriëntatiepunt om dingen zoals oversteekplaatsen, afritjes en deuren te kunnen vinden. De geleidelijnen en andere aanpassingen zijn erg fijn en ook nodig voor alle mensen met een visuele beperking. Als gastvrouw wijs ik cliënten altijd op het bestaan van de geleidelijn die zowel binnen in het gebouw ligt als buiten. Ik merk dat dit voor veel mensen, zeker als zij voor het eerst bij ons komen, heel belangrijk is. Zo kunnen zij zelfstandig de voordeur en vervolgens in het pand de deur van Bartiméus bereiken. Daar ben ik dan om ze verder te begeleiden.”

Openbare ruimte

Deze nieuwe locatie van Bartiméus is zorgvuldig uitgezocht: Het gebouw ligt dicht bij een bushalte en is daarmee ook voor de medewerkers, vrijwilligers en cliënten die met het openbaar vervoer reizen goed bereikbaar. De route vanaf de deze bushalte aan de Hogenkampsweg naar het gebouw aan de Geert Grootestraat is aangepast. Op enkele plekken zijn geleidelijnen aangelegd, de rest van de route bestaat uit een natuurlijke gidslijn, een trottoir met bermrand die goed voelbaar is voor iemand met een taststok. Een geleidehond leert om altijd op de stoep te blijven lopen. Grote delen van de route hebben wegens deze natuurlijke gidslijn geen geleidelijnen nodig, alleen bij oversteekplaatsen zijn de geleidelijnen noodzakelijk.

In overleg met Toegankelijk Zwolle, een regionaal platform voor en door mensen met een beperking, zijn de oversteekplaatsen ook voorzien van afritjes, zodat ook mensen met een rolstoel of rollator makkelijker kunnen oversteken. Bij de bushaltes waren al geleidelijnen aangelegd. Op enkele plaatsen zijn extra geleidelijnen aangebracht. Zo is het voor iedereen makkelijker geworden de voordeur van het gezondheidscentrum Diezerpark te vinden.

Marc Wijnhoven

Marc Wijnhoven is specialist digitale toegankelijkheid bij Bartiméus en komt regelmatig op locatie Zwolle. Hij is blind en maakt voor zijn mobiliteit gebruik van een taststok en navigatie via zijn smartphone.

Marc: “Ik ben de eerste keer dat ik de route liep uitgekomen bij het Leger des Heils, een gebouw verderop. Met behulp van wat aanwijzingen van iemand heb ik Bartiméus prima kunnen vinden. Ik ben nu al lange tijd niet meer op locatie Zwolle geweest, door de coronamaatregelen. Het lijkt me heel erg fijn dat er nu geleidelijnen liggen bij de oversteek van de Geert Grootestraat, tegenover het gebouw van Bartiméus. Geleidelijnen geven mij een stuk zekerheid, dan weet ik zeker dat ik op de juiste plek ben om over te steken of op de bus te stappen.”

Renate Welle

Renate Welle is ergotherapeut en werkt bij de afdeling Huisvesting van Bartiméus.

Renate: “Het is mooi dat alle voorzieningen zijn gerealiseerd. Dat is mede te danken aan de welwillendheid van de verhuurder en de gemeente Zwolle. Zij hebben vrij snel toestemming gegeven om de aanpassingen te realiseren die nodig waren aan het gebouw en de buitenomgeving. Het voetpad is speciaal aangelegd en er staan extra paaltjes, zodat een auto niet zomaar door kan rijden. De fietsen kunnen nu op een betere plaats gestald worden door de afscherming van een heg. Locatie Zwolle is een mooi voorbeeld geworden voor andere ambulante locaties van Bartiméus.”

Gedetailleerde routebeschrijving

We hebben een gedetailleerde routebeschrijving gemaakt van de bushalte naar de voordeur van locatie Zwolle.

Meer weten?

Meer weten over de onderzoeken en adviezen die Bartiméus te bieden heeft? Neem dan contact op met het klantcontactcentrum van Bartiméus, telefonnnummer 088 - 88 99 888 of via info@bartimeus.nl.

Meer weten over de mogelijkheden die Bartiméus heeft op het gebied van toegankelijkheid? Neem dan contact op het met Adviescentrum Toegankelijkheid via het mailadres toegankelijkheid@bartimeus.nl.