menu Sluit het hoofdmenu

Bartiméus maakt kans op Gehandicaptenzorgprijs

geplaatst op Afbeelding VGN Gehandicaptenzorgprijs 2018

Professionals van Bartiméus strijden op 28 september om een finaleplek voor de VGN Gehandicaptenzorgprijs 2018. Zowel ons digitale programma 'Ziejewel' voor slechtziende leerlingen als het 'Urban Bootcamp' project voor mensen met een verstandelijke beperking maken samen met 8 andere genomineerden kans op de prijs. Bartiméus wil met deze vernieuwende projecten een bijdrage leveren aan een goed leven voor mensen met een visuele en/of verstandelijke beperking.

Ziejewel

Ziejewel is een webapp voor psycho-educatie aan slechtziende kinderen in groep 3/4 van het basisonderwijs. Het doel van de app is dat slechtziende kinderen inzicht krijgen in hun visuele beperking, welke invloed deze beperking heeft op hun denken en handelen en hoe ze handelingsalternatieven kunnen gebruiken. Daarmee ontwikkelen de kinderen een positief realistisch zelfbeeld wat een gunstig effect heeft op hun sociaal-emotionele ontwikkeling.

Urban bootcamp

Het Urban Bootcamp project heeft als doel dat mensen met een verstandelijke beperking zo veel mogelijk zelfstandig een 'fitness programma' (boot camp) kunnen volgen. Bewoners van Bartiméus in Doorn krijgen met behulp van een app gesproken instructies voor oefeningen die ze buiten kunnen doen, afgestemd op hun mogelijkheden.

Voor het uitzetten van de fitnessroute zijn beacons geïnstalleerd op het terrein van Bartiméus in Doorn. Met deze zendertjes is het mogelijk om de bewoner te localiseren en hem of haar een gepersonaliseerde route en programma aan te bieden. Op bestaand straatmeubilair zijn aanpassingen gedaan zodat dit gebruikt kan worden voor training en oefening.

Van tien naar drie

Op vrijdag 28 september strijden de tien geselecteerden voor een plek bij de laatste drie. De jury heeft alle geselecteerden gevraagd om een pitch voor te bereiden. De pitches vinden plaats in twee rondes. De tien geselecteerden presenteren hun innovatie eerst voor de vakjury.

De vakjury bestaat uit Professor Martin Boekholdt (voorzitter Stuurgroep Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg), Aly Waninge (lector bij Hanze Hogeschool), Professor Marian Jongmans, Marieke Braks (VGZ), Liesbeth Sjoukes (arts voor verstandelijk gehandicapten) en Pauwel van de Siepkamp (voorzitter KansPlus).

In de tweede ronde pitchen de geselecteerden hun innovaties voor ervaringsdeskundigen Danny Verstallen en Henriëtte Sandvoort van de LFB. Op basis van deze pitches worden de drie genomineerden bekend gemaakt.

Wilt u meer weten over onze Bartiméus visie én onze kijk op slimme inzet van technologische oplossingen?