menu Sluit het hoofdmenu

Bartiméus krijgt ‘hulp’ van kennisdragers Philadelphia

geplaatst op Kennisdragers Philadelphia krijgen ervaringswandeling van Bartiméus

Zorginstelling Philadelphia besteedt aandacht aan visuele problematieken. Bij cliënten met een mogelijke visuele beperking wordt een verbinding gelegd tussen hun (hulp)vraag en de expertise van Bartiméus. Zorgverleners vinden het herkennen van oogproblemen vaak lastig, wanneer andere problematiek het gedrag beïnvloedt. “Bartiméus is blij dat Philadelphia Oost hier aandacht voor heeft en met ons als expertise-organisatie wil samenwerken”. Op maandag 30 januari jl. was de aftrap bij Philadelphia.

“Cliënten met een verstandelijke beperking kunnen vaak niet goed verwoorden wat zij zien”, aldus Ine Woudstra, accountmanager bij Bartiméus. “Dit vraagt om professionele ondersteuning. Om de samenwerking met Bartiméus goed te borgen en om te zorgen voor een verbinding tussen beide organisaties, zet Philadelphia Oost een groot aantal zogenaamde kennisdragers in om deze belangrijke taak op te pakken. Zij gaan kennis halen, vertalen en borgen op het gebied van visuele problematiek; kortom de (hulp)vraag van de cliënt oppakken en zorgdragen voor de implementatie van onze adviezen.”

Kennisdragers

Tijdens de startbijeenkomst in Deventer kregen de kennisdragers informatie over de samenwerking, de werkwijze en de visie als het gaat om visuele zorg. Ine: “Bij Bartiméus zeggen we altijd: '1 ervaring zegt meer dan 1000 woorden'. De kennisdragers kregen daarom een ervaringsbril op om zelf te ervaren wat je (niet)-ziet bij ernstige slechtziendheid. Deze tijdelijke ervaring heeft altijd grote impact. Met een visus van slechts 10% en een enkeling met een kokervisus bleek het halen van een kopje koffie, het vinden van de wc, of het lopen op een vloer met kleurverschillen een hele uitdaging! Het kijken met een kokervisus bleek enorm vermoeiend. De wereld wordt via een klein kijkgaatje ineens erg klein en beangstigend. Zo’n ervaringsbril zorgt voor bewustwording bij zorgverleners en inleving van de visuele problemen die hun cliënten dagelijks ervaren.”

Goed leven

De samenwerking heeft als doel een bijdrage te leveren aan een goed leven voor mensen met een visuele- en verstandelijke beperking. Bartiméus draagt zorg voor het visueel functieonderzoek om vervolgens samen met de kennisdragers van Philadelphia te kijken naar mogelijke aanpassingen om ruimte(s) toegankelijk te maken, te zorgen voor passende activiteiten, een juiste bejegening en het gebruik van handige hulpmiddelen. En daarnaast draagt Bartiméus bij aan blijvende kennis over de combinatie van visuele problemen bij een verstandelijke beperking.

Bartiméus ziet uit naar een prettige samenwerking!