menu Sluit het hoofdmenu

Bartiméus keert terug in Hengelo

geplaatst op Bartiméus opent vestiging in Hengelo

HENGELO - Bartiméus opent op maandag 11 juli een nieuwe locatie aan de Lodewijkstraat in Hengelo. Bartiméus ondersteunt mensen die slechtziend of blind zijn een goed leven te leiden. Daarom vindt de organisatie het ook belangrijk dat haar kennis en kunde dicht bij de cliënten beschikbaar is.

Op de nieuwe locatie - een voormalig schoolgebouw - aan de Lodewijkstraat 30 in Hengelo staat een team van 12 deskundigen klaar om mensen te helpen die ondersteuning nodig hebben in hun leven, omdat zij niet of slecht zien. Wanneer een oogarts niets meer kan betekenen, kan een volgende stap zijn te leren omgaan met de beperking, te kijken naar hulpmiddelen, aanpassingen en het aanleren van compenserende vaardigheden, bijvoorbeeld bij het reizen. De oogarts zal dan doorverwijzen naar een expertise-organisatie als Bartiméus.

Advies

Een cliënt krijgt bij Bartiméus eerst een onderzoek om zijn visueel functioneren in kaart te brengen. Dit kan zowel op de locatie als bij de cliënt in zijn eigen omgeving. Vervolgens wordt er een advies op maat gegeven: wat heeft deze persoon precies nodig? Welke hulpmiddelen (bijvoorbeeld een leesloep) kunnen helpen? En welke aanpassingen in huis, bijvoorbeeld verlichting?

Ook geeft het team trainingen, zoals hoe een iPad of iPhone een slechtziende kan ondersteunen in zijn dagelijks leven. Het Bartiméus-team houdt daarnaast groepsbijeenkomsten, waarin mensen kennis en ervaring kunnen delen.

Tot eind 2014 was Bartiméus gevestigd in de Ziekenhuisgroep Twente in Hengelo. Bartimeus vindt het belangrijk dat de expertise dicht bij beschikbaar is en heeft een geschikte locatie gevonden in het gebouw aan de Lodewijkstraat. Op dit adres is ook huisartsenpraktijk Lodewijkstraat (huisartsen Van Zon en Van der Wel) gevestigd.

Voorzijde gezondheidscentrum in HengeloIn 2015 kocht de heer Van der Wel, huisarts, de voormalige basisschool aan de Lodewijkstraat in Hengelo om er een gezondheidscentrum te starten. Van der Wel: “De komst nu van Bartiméus is een mooie aanvulling op het zorgaanbod van ons gezondheidscentrum, waarin naast huisartsen, fysiotherapeuten, een  kinder -en jeugd psycholoog, een psychotherapeut, een diëtiste en een podotherapeut werkzaam zijn: samen maken wij ons sterk voor toegankelijke en klantgerichte zorgverlening”.

Afspraak

Voor het inschakelen van de ondersteuning van Bartiméus is een verwijzing van de (oog)arts nodig is, vandaar dat deze locatie alleen op afspraak bezocht kan worden. Bartiméus is daarvoor telefonisch bereikbaar via de Infolijn 088 - 88 99 888. De nieuwe locatie is met het openbaar vervoer bereikbaar met buslijn 10 vanaf busstation Hengelo, aan de voorzijde van het NS-station. Het perron van lijn 10 is aan de rechterkant. Bij de locatie zijn voldoende parkeerplaatsen aanwezig.