menu Sluit het hoofdmenu

Bartiméus Inspiratiemiddag toegankelijkheid

geplaatst op Bartiméus Inspiratiemiddag toegankelijkheid

Op 18 maart jl. organiseerde Bartiméus een inspiratiemiddag voor haar relaties. De middag in de Bartiméus vestiging te Ermelo stond in het teken van de ratificatie van het VN verdrag voor mensen met een beperking, Bartiméus vroeg haar relaties die middag mee na te denken over initiatieven die toegankelijkheid verbeteren op drie thema’s: ICT, openbare ruimte en werk. En daar stond iets tegenover, namelijk een stimuleringsprijs van € 10.000,- per thema voor het meest concrete en aansprekende idee.

Na het welkomstwoord van bestuursvoorzitter Jopie Nooren, leidde Kim Putters, directeur van het Sociaal en Cultureel planbureau, het publiek van ruim 70 bezoekers in op de vraag of Nederland zichzelf een inclusieve samenleving mag noemen. Putters ging met name in op het belang van economische, sociale en culturele hulpbronnen die mensen in de samenleving helpen om hun maatschappelijke positie in te nemen en te behouden. Hij waarschuwde voor de kwetsbaarheid van de groep mensen met beperkingen, voor wie in de toekomst de draagkracht van die hulpbronnen minder vanzelfsprekend is dan voor anderen. Putters noemde organisaties  als Bartiméus voorloper in dit focussen op brede maatschappelijke ontwikkeling, zonder  wiens expertise mensen met een beperking de komende jaren het aanmerkelijk lastiger zullen krijgen om de aansluiting op de samenleving te blijven houden.

Een foto de mensen in de zaal tijdens de Inspiratiemiddag toegankelijkheidEen foto de mensen in de zaal tijdens de Inspiratiemiddag toegankelijkheid

Toegankelijke initiatieven in de prijzen

Deelnemers gingen daarna in groepen uiteen om initiatieven te bedenken waarmee de toegankelijkheid van de samenleving innovatief en realistisch zou worden vergroot op drie thema’s: ICT, Openbare Ruimte en Werk.
Een jury, bestaande uit oud-Bartiméus leerlinge en oud-Paralympics dressuurkampioene Sandra Groeneveld en de Rotterdamse onderneemster Annemarie Nodelijk (beiden visueel beperkt) en aangevoerd door Carla Aalderink, directeur van de steunvereniging Bartiméus Sonneheerdt, stelde namens Bartiméus voor elk thema € 10.000,- aanmoedigingspremie in het vooruitzicht voor het beste initiatief op dat thema.

Lees het gehele verslag van de Inspiratiemiddag (PDF)