menu Sluit het hoofdmenu

Bartiméus innovaties in race voor Gehandicaptenzorgprijs 2018

geplaatst op Poppetje in de vorm van een vrouwenhoofd met koptelefoon en VR bril op en in gedachten bij de te winnen beker

Van de 10 innovaties voor de Gehandicaptenzorgprijs, zijn er maar liefst 2 van Bartiméus. De zorgprijs stimuleert gehandicaptenzorginstellingen tot kennisontwikkeling en beloont kwaliteitsverbetering én daarmee ook kwaliteit van leven van mensen met een beperking. Bartiméus zoekt - samen met cliënten - naar mogelijkheden, aanpassingen en vernieuwingen om het dagelijks leven te vergemakkelijken. We voelen ons vereerd dat zowel 'Zie je wel' als 'Urban Bootcamp' kans maken op de Gehandicaptenzorgprijs.

De gehandicaptenzorg is volop bezig met het bedenken en ontwikkelen van innovaties die zorgen dat mensen met een beperking een aangenamer leven kunnen leiden. Dit blijkt uit de vele inzendingen.

De volgende innovaties zijn in de race voor de Gehandicaptenzorgprijs 2018:

  • De app signaLEREN van Koraal Groep, locatie De Hondsberg. De applicatie stelt gebruikers in staat om met behulp van een persoonlijk afgestemd digitaal signaleringsplan eigen emoties te reguleren. 
  • Trainingsprogramma Silverfit Rephagia van Stichting De Trans. Het is een behandelmethode voor slikproblemen via serious gaming.
  • Digitaal programma voor psycho-educatie ‘Ziejewel’ van Bartiméus. In het programma gaan mensen met een beperking actief aan de slag met eigen uitdagingen in de ziende maatschappij.
  • Methode voor contactbemiddeling ‘ABC Date’ van Ipse de Bruggen. Via de datingwebsite en offline leermodules wordt de kans op geluk, vriendschap en liefde vergroot.
  • Beacons (verzending van signalen naar Bluetooth apparaten) op straatmeubilair van Bartiméus. De software stimuleert een actieve houding, fysieke fitheid, uithoudingsvermogen en gaat overgewicht tegen.
  • Sensortechnologie voor incontentiemateriaal van Philadelphia. Dit draagt bij aan het welbevinden van mensen met een beperking door het niet onnodig belasten met handmatige controles of vervanging van het incontinentiemateriaal.
  • Digitale omgeving op schermen van Odion. De digitale omgeving biedt informatie aan over het dagprogramma, menu aanbod, organisatie nieuws en diensten van begeleiders.
  • App Jong en Zwanger van Koraal Groep, locatie Street-wise. De app draagt bij aan het vergroten van eigen regie, zelfredzaamheid en zelfstandigheid tijdens de zwangerschap en na de geboorte van het kind.
  • Powertools van Siza. Dit is een participatieve methode in de vorm van een leercommunity waarin mensen met een beperking en zorgverleners samen technologie ontwerpen om zelfredzaamheid te vergroten.
  • De kindergebaren-app van NSDSK. De app zorgt ervoor dat kinderen met een auditieve beperking spelenderwijs kennis maken met gebaren.

Van tien naar drie

Op vrijdag 28 september strijden de tien geselecteerden voor een plek bij de laatste drie. De jury heeft alle geselecteerden gevraagd om een pitch voor te bereiden. De pitches vinden plaats in twee rondes. De tien geselecteerden presenteren hun innovatie eerst voor de vakjury.

De vakjury bestaat uit Professor Martin Boekholdt (voorzitter Stuurgroep Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg), Aly Waninge (lector bij Hanze Hogeschool), Professor Marian Jongmans, Marieke Braks (VGZ), Liesbeth Sjoukes (arts voor verstandelijk gehandicapten) en Pauwel van de Siepkamp (voorzitter KansPlus).

In de tweede ronde pitchen de geselecteerden hun innovaties voor ervaringsdeskundigen Danny Verstallen en Henriëtte Sandvoort van de LFB. Op basis van deze pitches worden de drie genomineerden bekend gemaakt.

Bron: VGN (Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland) / Bartiméus