menu Sluit het hoofdmenu

Bartiméus genomineerd voor vakprijs gehandicaptenzorg

geplaatst op Cliënt Carlito en zijn begeleider

Een van de teams van Bartiméus is genomineerd voor de 'Wát een vak-prijs' van Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN). De jury is onder de indruk van ons vakmanschap bij de begeleiding van bewoners met een visuele en verstandelijke beperking. Dit is door VGN in beeld gebracht in een korte video over de zorg voor cliënt Carlito. De liefdevolle begeleiding en expertise van onze woonbegeleiders, gedragsdeskundige en arts verstandelijk gehandicapten hebben er toe geleid dat het aantal escalaties in het gedrag van Carlito is teruggebracht. ‘Carlito zit veel beter in zijn vel’.

Carlito is begin 20 en heeft een visuele en verstandelijke beperking, in combinatie met autisme en een hechtingsstoornis. Toen Carlito bij Bartiméus kwam wonen duldde hij nauwelijks mensen in zijn nabijheid.

Moeilijk leesbaar gedrag

Carlito heeft 'moeilijk leesbaar gedrag'. Een cliënt heeft in zijn communicatie dan vaak moeite heeft om behoeftes en emoties te uiten, wat gepaard kan gaan met boosheid op zichzelf en zijn omgeving en uitingen van agressie. Een van de kennisgroepen binnen de expertiseorganisatie Bartiméus is gespecialiseerd in deze problematiek.

Veiligheid

Door het geven van veel persoonlijke aandacht en het bestuderen van videobeelden van Carlito is het begeleidend team erin geslaagd te begrijpen wat hij wil. 'Carlito is hier de laatste jaren echt tot rust gekomen', vertelt gedragsdeskundige Ilona van Gool. 'Door hem vertrouwen en veiligheid te geven durft hij nu met meerdere mensen samen te zijn.’

Beleid

Volgens jurylid Ronald Batenburg, hoogleraar in de gezondheids​zorg, heeft het team Carlito écht verder heft geholpen. Het waren volgens Batenburg steeds kleine stapjes, maar iedere stap is een vooruitgang. ‘Het is prachtig om te zien hoe het team dat met veel geduld, beleid en intensieve begeleiding voor elkaar heeft gekregen.’

Steun Team Bartiméus

De 'Wat een vak-prijs' heeft als doel om het vakmanschap in de gehandicaptenzorg zichtbaar te maken. Onder de finalisten is Bartiméus is dé zorgorganisatie voor mensen met een visuele en meervoudige beperking. Bartiméus neemt het op tegen de zorginstellingen Sherpa en Middin.

Tot woensdag 8 november (morgen) 14:00 uur kan iedereen die onze inzet voor mensen met een visuele beperking in Nederland steunt, stemmen op Team Bartiméus.

Ga naar de Facebookpagina Werkenindegehandicaptenzorg en plaats een ‘hartje’ bij de video over Team Bartiméus.

Dit doet u via de ‘Leuk’ knop onder de video; alleen hartjes die op deze manier worden geplaatst tellen mee. Zet de cursor op de 'Leuk' knop en selecteer het hartje (Geweldig!)