menu Sluit het hoofdmenu

Bartiméus gebruikt zelfgemaakte desinfectie unit op school

geplaatst op Leerling Nina gebruikt de mobiele handen was unit op VSO-school Bartiméus

Technisch vakman bij Bartiméus Onderwijs, Ad la Faille, kwam op het idee om voor de herstart van de school een mobiele handenwas unit te maken voor de leerlingen van het VSO in Zeist.

De mobiele unit kan op verschillende momenten en plekken in de school gebruikt worden. Ad: ‘Ik ga ’s morgens langs alle lokalen om de tafels met desinfecterende spray te reinigen. Zodra de leerlingen binnenkomen, wassen ze eerst hun handen in het kooklokaal. Op zes plekken kunnen ze in deze ruimte op 1,5 meter afstand van elkaar hun handen wassen. Zo creëren we gelijk een redelijk snelle doorstroom.

Na een rondje door school altijd weer ‘schoon’ de klas in

De school kent vanwege de corona-maatregelen een éénrichtingsroute. Als een leerling het lokaal verlaat om bijvoorbeeld naar het toilet te gaan, iets op te halen, pauze te houden, loopt de leerling een complete route door school met als eindstop de mobiele desinfectie unit. Zo komen de leerlingen na een rondje door school altijd weer ‘schoon’ de klas in.'

Een pieper voorkomt botsen

Het station zetten we in op een aantal vaste plekken, zodat de blinde leerlingen niet elke keer opnieuw op zoek hoeven naar de desinfectie unit. Een pieper voorkomt dat ze er tegenaan botsen. Voor de slechtziende leerlingen is er zoveel mogelijk contrast gecreëerd.

De reacties zijn tot nu toe heel positief: handig ding, opvallend, je kunt hem ook gebruiken als je even snel de tafels in de klas wilt schoonmaken.

Een mooie uitvinding. Ad bedankt!

Weer naar school!

VSO-leerling Roland vertelt hoe hij het vond om weer naar school te gaan.

Daar zijn we weer!

Het heeft even geduurd maar maandag was het dan zo ver, we kunnen weer naar school. Het was wel even wennen, want er is een hoop veranderd: andere roosters, looproutes, we hebben niet meer met z'n allen pauze, goed afstand blijven houden, al is dat soms best lastig en héél vaak je handen wassen.

Maandagochtend

Ik kwam om 8:10 uur aan. Ik had zin om mijn vrienden weer te zien, maar ik ging toch met wat frisse tegenzin weer naar school. Want dat thuisonderwijs beviel mij ook wel. Na een uitgebreide ronde door de wasstraat nam ik de lift naar boven en reed ik naar mijn lokaal, de dag kon beginnen.

Pauze

Ja, dat is toch vreemd, heb je elkaar zo lang niet gezien en dan moet je op 1,5 meter van elkaar zitten. Dat voelt toch best wel raar.

En weer huiswaarts

Geen bel om 15.05 zoals we gewend zijn, nee, om 14.45 achteraan aansluiten in de wasstraat en dan je mondkapje op en richting de taxi.    

 

Ineens zit je weer samen in de klas. Net als voor de coronacrisis, maar toch is alles anders. Er zijn looproutes met pijlen en bordjes, de kinderen die slecht zien of blind zijn worden geholpen door de kinderen die iets beter zien

Lees ook: Opstart scholen: de leerlingen hebben heel veel andere waardevolle dingen geleerd