menu Sluit het hoofdmenu

"Bartiméus gaf ons gezin weer toekomstperspectief”

geplaatst op Declan met ambulante begeleider van Bartiméus

Op zeer jonge leeftijd te maken krijgen met een oogaandoening. Het overkwam Declan (nu 10), de zoon van Nathaly. Declan heeft 'retinoschisis', een aandoening aan het netvlies. Ondanks de teleurstellingen die dit met zich meebracht, kunnen ze nu positief naar de toekomst kijken. Moeder Nathaly is blij met de professionele begeleiding die zij kregen vanuit Bartiméus. Ze vertelt hier haar verhaal.

“Onze zoon Declan zat in groep 1. Hij begon net met lezen en schrijven, maar door de oogtest op school kwamen we erachter dat hij op 3-jarige leeftijd een bril nodig had. De juf vertelde me dat Declan ondanks zijn bril wel erg vaak naar voren liep om te zien wat er op het digi bord stond. We maakten vervolgens een afspraak in het ziekenhuis voor een oogtest. Het advies was een nieuwe bril aanschaffen. Maar ook met deze bril op liep Declan nog steeds in de klas naar het digi bord. Opnieuw gingen we naar het ziekenhuis voor onderzoek en toen constateerde een oogarts iets vreemds.”

“Dankzij een professional van Bartiméus wist ik dat onze zoon een oogafwijking heeft. Maar wat betekende ‘retinoschisis’ (aandoening netvlies) en wat voor consequenties heeft dit voor onze zoon en zijn toekomst? Moest Declan naar speciaal onderwijs? Wat kan hij wel en wat niet? Wij hebben geleerd om ‘vrede’ te hebben met zijn oogaandoening. Het is een feit dat Declan rethino heeft, maar ........ hij is zoveel meer dan zijn ogen! En door de goede begeleiding vanuit Bartiméus kreeg ons gezin weer toekomstperspectief.”

Professionele ondersteuning

“Ik ben zo megablij en dankbaar voor de professionele begeleiding. Toen ik voor het eerst hoorde van ‘retinoschisis’ brak er een moment van ‘rouw’ aan. Elke ouder wil toch het beste voor zijn kind? Ik heb destijds veel gehuild. Totdat er een ambulant begeleider bij ons thuis kwam. Alles werd ons duidelijk uitgelegd en herhaald, zodat we vooral ook helder kregen wat Declan allemaal nog wel kan.”

“We kwamen in aanmerking voor begeleiding op school en begeleiding thuis én zelfs begeleiding bij het sporten. Ik heb de begeleiding vanuit Bartiméus als erg laagdrempelig en persoonlijk ervaren, heerlijk! Geen officiële kantoren, maar lekker bij ons thuis. Veilig en vertrouwd. We zijn er nog dagelijks mee geholpen. En hebben we vragen of zitten we ergens mee, dan kan ik altijd naar Bartiméus bellen.”

Bartiméus streeft naar een zo zelfstandig mogelijk leven voor mensen van 0 -100 jaar met een visuele beperking. Op jaarbasis coachen onze professionals ruim 1800 jonge kinderen via ambulante begeleiding. Dit kan begeleiding zijn in de thuissituatie, maar ook op school of andere vormen van benodigde begeleiding om zo goed mogelijk mee te kunnen doen.

Contact
Heeft u vragen naar aanleiding van dit verhaal? Neem contact op met Joke van ’t Hul, ambulant begeleider via telefoonnummer 036 - 548 01 80 of per e-mail via jvthul@bartimeus.nl.