menu Sluit het hoofdmenu

Bartiméus en Rijksmuseum werken samen aan toegankelijkheid

geplaatst op Man gebruikt mobiele telefoon en virtuele geleidelijn Rijksmuseum

Het Rijksmuseum biedt Bartiméus een proeftuin voor het testen van innovatieve hulpmiddelen voor mensen met een visuele beperking. In de Week van de Toegankelijkheid hebben we samen met mensen die slechtziend zijn de Virtuele Geleidelijn-technologie' getest in dit prachtige museum.

De virtuele geleidelijn

Paul de Nooij, projectleider ICT4VIP bij Bartiméus: ‘In een gebouw snel je route bepalen en volgen, dat kan met de virtuele geleidelijn. Deze speciale app maakt een 3D-model van je omgeving en bepaalt je positie. Vervolgens stippel je zelf of met hulp een route uit.’

AR-technologie

Smartphone met daarop scherm route volgen via Virtuele Geleidelijn appMet de Virtuele Geleidelijn app maken we gebruik van Augmented Reality (AR) technologie. AR werkt met verschillende sensoren op de smartphone: camera, beweging, diepte. Vervolgens stippelt u een route op de locatie uit.
De app is hierbij te gebruiken door ziende mensen én mensen met een visuele beperking. 

De Virtuele Geleidelijn app is multi-inzetbaar. Het kan de gebruiker helpen met het vinden van een route in het ziekenhuis, of een lege stoel in een bioscoopzaal. Door middel van trillingen, gesproken route-instructies, geluiden én de visuele routelijn wordt de gebruiker in de juiste looprichting geleid.

Audiotour vol beleving

'Uit de test blijkt dat slechtziende mensen met behulp van de applicatie zelfstandig de route naar bijvoorbeeld het schilderij de Nachtwacht kunnen lopen. Een geweldige manier om zo onze kennis van oriëntatie en mobiliteit in te zetten en met musea samen te werken aan het toegankelijker maken van cultuur.

'Bartiméus werkte ook mee aan een bijzondere audiotour voor mensen die blind of slechtziend zijn. Een ‘gewone’ audiotour volstaat bij hen natuurlijk niet. Er is een heel bijzondere auditieve beleving bij de Nachtwacht gemaakt waarbij de hoorder als het ware ‘in’ het schilderij stapt.

Week van de Toegankelijkheid 2019

Meer informatie kunt u vinden op de website weekvandetoegankelijkheid.nl

Waarom toegankelijkheid voor iedereen zo belangrijk is? Duik eens in ons online 'Dossier Toegankelijkheid'. Of ga naar bartimeus.nl/virtuelegeleidelijn.

** LET OP: de Virtuele Geleidelijn app is in ontwikkeling en dus nog niet te downloaden! **