menu Sluit het hoofdmenu

Bartiméus en Rijksmuseum werken samen aan toegankelijkheid

geplaatst op Man gebruikt mobiele telefoon en virtuele geleidelijn Rijksmuseum

Het Rijksmuseum biedt Bartiméus een proeftuin voor het testen van innovatieve hulpmiddelen voor mensen met een visuele beperking. In de Week van de Toegankelijkheid hebben we samen met mensen die slechtziend zijn de Virtuele Geleidelijn-technologie' getest in dit prachtige museum.

Volg de virtuele geleidelijn

In een virtuele geleidelijn werken speciaal aangebrachte sensoren in het museum samen met een app op een mobiele telefoon van een bezoeker. Wanneer de app verbinding maakt met de sensoren geven deze een boodschap. Dat kan informatie zijn over wat er te zien of te beleven is, maar ook een aanwijzing hoe verder te lopen. Meer info over het werken van de virtuele geleidelijn.

Uit de test blijkt dat slechtziende mensen met behulp van de applicatie zelfstandig de route naar bijvoorbeeld de Nachtwacht kunnen lopen. Een geweldige manier om zo onze kennis van oriëntatie en mobiliteit in te zetten en met musea samen te werken aan het toegankelijker maken van cultuur.

Audiotour vol beleving

Bartiméus werkte ook mee aan een bijzondere audiotour voor mensen die blind of slechtziend zijn. Een ‘gewone’ audiotour volstaat bij hen natuurlijk niet. Er is een heel bijzondere auditieve beleving bij de Nachtwacht gemaakt waarbij de hoorder als het ware ‘in’ het schilderij stapt. Ook deze is afgelopen week getest en enthousiast ontvangen.

Week van de Toegankelijkheid 2019

De Week van de Toegankelijkheid heeft als thema 'Lekker Vrij! Doen wat je zelf wilt'. Meer informatie kunt u vinden op de website weekvandetoegankelijkheid.nl

Waarom toegankelijkheid voor iedereen zo belangrijk is? Duik eens in ons online 'Dossier Toegankelijkheid'. Of ga naar bartimeus.nl/virtuelegeleidelijn.