menu Sluit het hoofdmenu

Bartiméus en KBO-PCOB vergroten digitale vaardigheden bij ouderen

geplaatst op

Bankzaken, belastingaangifte, bustijden opzoeken. Het gebeurt allemaal digitaal. Ook voor mensen die minder (gaan) zien is er zoveel meer mogelijk wanneer zij een computer, tablet of telefoon inzetten. Bartiméus geeft altijd al individueel advies aan mensen met een visuele beperking rondom digitale vaardigheden. Maar donderdag geven de computeradviseurs van Bartiméus ook een training aan de tabletcoaches van ouderenorganisatie KBO-PCOB.

Seniorenorganisatie KBO-PCB en Bartiméus werken samen aan het digitaal vaardig maken van ouderen in Nederland. Bij mensen die slecht zien of blind zijn denken we al snel aan braille en de blindegeleidestok, maar er zijn tegenwoordig veel meer hulpmiddelen.

Tablets en smartphones kunnen ontzettend handig zijn voor mensen die slecht zien, maar je moet wel even weten wat er allemaal mogelijk is.

Digitale hulpmiddelen kunnen van grote meerwaarde zijn voor mensen die slecht zien. Ine Woudstra werkt als relatiemanager bij Bartiméus: ‘We leven allemaal in een digitale samenleving. We doen onze bankzaken online, de belastingaangifte, we zoeken de bustijden op en ga zo maar door. Wanneer je slechter gaat zien, kan die digitale wereld juist veel toegankelijker zijn dan de papieren wereld. Vooral de iPad en iPhone bieden veel mogelijkheden voor blinde en slechtziende mensen, omdat daar al erg veel standaard op zit. Je kunt bijvoorbeeld een ‘voice over’ alles laten voorlezen wat er op het scherm gebeurt of laten vertellen wie er belt, je kunt beelden vergroten met de zoom-functie (het ingebouwde vergrootglas), je kunt de lettergrootte aanpassen, of het contrast veranderen.’ 

Het is mooi dat we deze kennis delen met de tabletcoaches van seniorenorganisatie KBO-PCOB. Zij zien en spreken veel ouderen en kunnen onze kennis gebruiken om hen digitaal vaardiger te maken.

Handige tips en trucjes

Tablets zijn in de basis al toegankelijker dan vaste computers voor mensen die slecht zien. Op de computer werk je met een muis en cursor, terwijl tablets veel gebruiksvriendelijker en toegankelijker zijn. Met de juiste instellingen en apps (programma’s) kun je er van alles mee doen: er zijn talloze apps te downloaden met evenzoveel handige functies. Je moet alleen even de weg weten. Bartiméus heeft veel kennis over digitale toegankelijkheid voor mensen die slecht zien. Die handige tips en trucs worden deze donderdag gedeeld met de tabletcoaches van KBO-PCOB.  Die komen immers regelmatig in contact met mensen van wie het zicht achteruitgaat. Door de tips met iedereen te delen hopen Bartiméus en KBO-PCOB zoveel mogelijk ouderen digitaal vaardig te maken. 

Handige functies voor iPad en iPhone

De iPad of iPhone zijn standaard uitgerust met allerlei functies die het voor blinde en slechtziende mensen makkelijker maken. Ga naar Instellingen en dan naar Toegankelijkheid. U ziet dan onder andere:

  • VoiceOver: de schermlezer die hardop uitspreekt wat er op het scherm gebeurt.
  • Zoom: die het hele scherm vergroot tot wel vijftien keer.
  • Vergrootglas: waarmee u de camera van uw mobiel kunt gebruiken als vergrootglas.
  • Weergave en tekstgrootte: voor grotere letters in bij-voorbeeld de mail en contacten, een groter contrast of andere kleuren.
  • Spreken in plaats van typen: tik op de microfoonknop bij het toetsenbord en dicteer uw bericht. De iPhone of iPad zet uw woorden nu om in tekst.
  • De hulp van Siri: houd de thuisknop ingedrukt of zeg: ‘Hé Siri.’ De spraak-assistent kan u helpen met allerlei zaken, zoals het versturen van een WhatsApp-bericht.

Zien

De Bartiméus ZIEN- app is gratis via de Google Play Store of App store te downloaden. Ervaar wat u (niet) ziet als u een bepaalde oogaandoening hebt. Via de camera kijkt u om u heen. Focus op het kruis in het midden en bekijk met de vijf stappen eronder hoe de ziekte bij verergering het beeld verminder. Meer over de Bartiméus ZIEN-app.

Bron van deze tekst: KBO-PCOB. KBO-PCOB is met meer dan een kwart miljoen leden de grootste seniorenorganisatie van Nederland. Bartiméus en KBO-PCOB werken bij diverse projecten samen bijvoorbeeld rondom het preventief en vroeg signaleren van onopgemerkte oogaandoeningen. En nu dus ook aan het digitaal vaardig maken van ouderen: ook wanneer zij slechter (gaan) zien.

Zelf digitaal vaardiger worden? Schakel hulp in! 

Bent u zelf slechtziend of blind en heeft u interesse in individuele begeleiding op uw eigen niveau in digitale toegankelijkheid?
Neem contact op met Bartiméus.

Wilt u eerst nog wat meer tips lezen? Bekijk dan ons dossier 'computers, telefoons, tablets.'