menu Sluit het hoofdmenu

Bartiméus en Aveleijn starten co-creatie ‘Cliënt ICT’

geplaatst op ICT-innovatie Bartiméus voor mensen met visuele en verstandelijke beperking

De innovatie-afdelingen van Bartiméus en zorgorganisatie Aveleijn gaan samenwerken op het gebied van technologie als hulpmiddel voor mensen met een visuele en verstandelijke beperking. Het is onderdeel van een bredere samenwerking tussen beide zorginstellingen. De co-creatie heeft als doel de zelfstandigheid van cliënten te vergroten. En wat is er leuker dan een kijkje in de ‘keuken’ te nemen?! Dat deden onze collega’s Eric van Heuvelen en Karin Leeftink onlangs tijdens een innovatiemiddag van Aveleijn.

Al bijna 50 jaar biedt zorginstelling Aveleijn zorg, ondersteuning, behandeling en advies aan kinderen, jongeren, volwassenen en senioren met een verstandelijke beperking of een lage sociale redzaamheid. Met circa 80 locaties in de gemeente Berkelland en de 14 Twentse gemeenten is Aveleijn regionaal sterk verankerd. ‘We maken integraal onderdeel uit van de lokale samenleving en helpen onze cliënten de maatschappij zoveel mogelijk te begrijpen, zodat ze er positief deel van uit kunnen maken.’

Elkaars expertise versterken

Ine Woudstra, accountmanager bij Bartiméus: ‘Binnen onze huidige samenwerking vindt onderzoek en diagnostiek plaats, maar ook advisering, begeleiding en (ICT)training. Hierbij wordt altijd gekeken naar de beste manier om elkaars expertise te versterken, om zo de kwaliteit van leven voor de cliënten van Aveleijn te kunnen verhogen.’

Stand Bartiméus tijdens innovatiedag zorginstelling AveleijnIne vervolgt: ‘Bartiméus heeft contact gezocht met de afdeling innovatie van Aveleijn en ook hun innovatiedag bijgewoond met een Bartiméusstand en daar met verschillende deskundigen gesproken en expertise uitgewisseld. Dat werkt zo inspirerend! Wij zijn al jarenlang gericht bezig met het ontwikkelen van technologie en ICT-toepassingen voor cliënten met een verstandelijke beperking. Wij geloven sterk in een digitale samenleving voor iedereen! Cliënten met zowel een verstandelijke als een zintuigelijke beperking hebben bijzondere hulpvragen die door - goed te luisteren - naar hun wensen met gebundelde expertise kunnen worden opgepakt.
Daarnaast kunnen ICT-toepassingen vaak dé oplossing zijn voor een hulpvraag, die op geen enkele andere manier op te lossen valt.
Aveleijn experimenteert ook al enige tijd met technologie en heeft daarmee ook veel kennis opgedaan. Wat is er mooier dan deze kennis en krachten samen te brengen voor mensen met een dubbele beperking.’

Eigen keuzes maken bij dubbele beperking

Met nieuwe technologieën krijgen (meer) mensen de mogelijkheid om bijvoorbeeld zelfstandig keuzes te maken, te communiceren, zelfstandig op pad te gaan of gericht ergens mee bezig te kunnen zijn. Alle adviezen rondom ICT-hulpmiddelen worden per hulpvraag van de cliënt op maat afgestemd. Deze nieuwe mogelijkheden zijn veelzijdig en bieden ook voor andere (zorg)organisaties meerwaarde.

Bartiméus en Aveleijn zijn blij met deze krachtige samenwerking en hopen vele mooie (maatwerk)oplossingen te kunnen uitdenken voor cliënten met een dubbele beperking.

Enkele toepassingen die Bartiméus inmiddels heeft gerealiseerd:

  • Sensorvest waardoor cliënt met doofblindheid zelfstandig kan lopen;
  • Sensoren gekoppeld aan geleidend materiaal waarmee de cursortoetsen van een computer bediend kunnen worden;
  • Geluidenwand met trillende knoppen die uitdagen tot aanraken, waardoor de cliënt zelf zijn muzieksysteem kan bedienen;
  • Beter bewegen met slim lichtgordijn.

Bartiméus ontwikkelt met name oplossingen vanuit bestaande consumentenelektronica.

Contact Bartiméus

Heeft u vragen over Cliënten-ICT bekijk dan de informatie op de website of neem dan contact op met Ine Woudstra, mobiel nummer 06 - 413 520 36.