menu Sluit het hoofdmenu

Audiospecial voor ouders met een visuele beperking

geplaatst op babypop

Welke extra uitdagingen brengt het ouderschap mee als je slechtziend of blind bent? Bartiméus heeft hier afgelopen jaar nieuw onderzoek naar gedaan, zodat we cliënten met kinderen of een kinderwens nog beter kunnen ondersteunen. Collega Hilmar de Vries is hierover geinterviewd voor een nieuwe audiospecial van uitgever Dedicon: 'OUDERS met een visuele beperking'.

De redactie van Dedicon ging op zoek naar informatie rondom het thema ouderschap en kinderwens bij mensen die blind of slechtziend zijn. Voor de audiospecial op Passend Lezen spraken ze met blinde en slechtziende ouders en met hun (volwassen) kinderen. Ze gingen op zoek naar specifieke hulpverlening op dit gebied - in Nederland en in België. In de special is een dubbel-interview opgenomen met onderzoekster Sabina Kef en Hilmar de Vries, ambulant begeleider, van Bartiméus.

Ouderschap en visuele beperking

Bartiméus heeft veel ervaring met de ondersteuning van (aankomende) ouders met een visuele beperking. Je kunt bij ons onder meer terecht voor hulpvragen op het gebied van bijvoorbeeld veiligheid, praktische zorg of sociaal emotionele steun. Voorbeelden van zulke vragen zijn:

  • Hoe zit het met erfelijkheid? Kan, mag en wil ik mijn aandoening wel (mogelijk) doorgeven?
  • Hoe loop je met een buggy en een taststok?
  • Hoe verschoon je een luier als je het niet goed ziet?
  • Hoe voorkom je gevaarlijke situaties in een speeltuin?
  • Hoe zorg ik dat het veilig blijft als er vriendjes komen spelen die niet (zo) bekend zijn met mijn beperking als mijn eigen kinderen?
  • Hoe en wat vertel ik op school over mijn beperking?

Soms is een één-op-één contact of een training het juiste antwoord op je vraag, soms is het ook fijn om met andere ervaringsdeskundigen uit te wisselen.

In september 2018 start bijvoorbeeld weer een groep van ouders met een visuele beperking bij Bartiméus in Amsterdam. Met elkaar gaan we op zoek naar een antwoord op jouw vragen, op een manier;die bij jou past.

Audiospecial bij Passend Lezen

De audiospecial van Dedicon biedt diverse interessante artikelen, een column van Vincent Bijlo en een lijst praktische tips en uitjes.

Nieuwsgierig? De special 'OUDERS met een visuele beperking' is verkrijgbaar bij Passend Lezen. Een Daisy-cd van ongeveer 120 minuten, aan te vragen via het telefoonnummer 070- 338 15 00 of per mail via klanten@passendlezen.nl.

Contact

Voor meer informatie over onze dienstverlening kun je bellen met de Bartiméus Infolijn: 088 - 88 99 888. Wij helpen je graag verder.