menu Sluit het hoofdmenu

Alzheimerdag: aandacht voor visuele problemen bij dementie

geplaatst op logo campagne Alzheimer Nederland Wij zijn een tegen dementie

Donderdag 21 september is het Wereld Alzheimer Dag. Wereldwijd is er extra aandacht voor dementie. Over de visuele gevolgen van dementie en over het leven als je dementerend én slechtziend bent, is nog relatief weinig bekend. Bartiméus zet zich op verschillende manieren in om het begrip voor de problematiek te vergroten en de ondersteuning te verbeteren.

Nederland telt op dit moment ruim 270.000 mensen met dementie, waarbij de ziekte van Alzheimer de meestvoorkomende vorm is.  Door de vergrijzing en het ouder worden van de bevolking zal het aantal mensen dat lijdt aan dementie de komende jaren sterk toenemen. En daarmee ook het aantal mensen met slechtziendheid en visuele problemen als gevolg van de hersenaandoening.

Visuele problemen

De visuele problemen bij mensen met een hersenaandoening als dementie zijn vaak divers en complex. Iemand kan een object bijvoorbeeld zien 'knipperen' of dubbel zien, of in een andere kleur zien, of in een bepaalde setting helemaal niet herkennen. Informatie over deze problemen is voor iedereen toegankelijk op onze website.  

De problematiek bij dementie is extra gecompliceerd, omdat iemand die dementerend is niet altijd meer kan verwoorden wat zijn of haar probleem is. Daarom is het zo belangrijk dat er in een zo vroeg mogelijk stadium een goede diagnose plaatsvindt.

Diagnostiek en begeleiding

Het Bartiméus expertisecentrum CVI/Niet aangeboren hersenletsel is gespecialiseerd in deze diagnostiek. Dagelijks begeleiden we mensen die thuis of in een instelling wonen bij visuele problemen als gevolg van een hersenaandoening. Zo kunnen zij zo goed mogelijk de dingen blijven doen die voor hen belangrijk zijn. 

Onze medewerkers op onze woonlocaties in Ermelo en Doorn zijn gespecialiseerd in de begeleiding van ouderen met een visuele of meervoudige beperking in combinatie met dementie. 

Geaccrediteerde scholing

Voor professionals in verpleeghuizen, thuiszorgorganisaties of andere zorginstellingen verzorgen we belevingsworkshops of ervaringslessen over visuele problemen bij ouderen, maar ook een geaccrediteerde scholing Visuele beperking en dementie. Geïnteresseerden kunnen hiervoor bellen met onze Infolijn, telefoon 088 - 88 99 888.

Onderzoek: visuele variant van Alzheimer

Bartiméus doet onderzoek naar specifieke aandoeningen zoals Posterieure Corticale Atrofie (PCA), de 'visuele variant van Alzheimer' zoals het ook wel genoemd wordt. Het gaat hier om visuele problemen als uiting van de ziekte de Alzheimer. Dit onderzoek richt zich met name op de mogelijke behandelmethodes en ondersteuning. Lees meer over de resultaten van dit onderzoek (PDF)

Dementietafels

Periodiek organiseren we Dementietafels: bijeenkomsten voor ouderen, familieleden en zorgprofessionals waarin verschillende onderwerpen in het leven met dementie aan de orde komen.

Onze kennisgroep Ouder wordende cliënt organiseert deze bijeenkomsten samen met Abrona, Amerpoort en andere zorginstellingen in de provincie Utrecht. De eerstvolgende Dementietafel is op 14 november. Lees meer over het thema en meld u aan

Meer weten over onze ondersteuning?

Voor meer informatie over onze dienstverlening belt u met onze Infolijn, telefoon 088 - 88 99 888.

Meer over Wereld Alzheimerdag en de activiteiten in het land leest u op de website van Alzheimer Nederland.