menu Sluit het hoofdmenu

Al 10.000 mensen willen audiodescriptie

geplaatst op Campagneteam petitie in Leiden

Al meer dan 10.000 mensen hebben de petitie voor meer audiodescriptie bij televisieprogramma’s getekend! Met behulp van audiodescriptie kunnen mensen met een visuele beperking de televisiebeelden ook goed volgen. Ons doel is om in september de petitie met 40.000 handtekeningen aan te bieden aan staatssecretaris Sander Dekker. U kunt de petitie nú al tekenen op ikwilaudiodescriptie.nl.

Dankzij audiodescriptie kunnen blinde en slechtziende mensen een film of televisieprogramma veel beter volgen. Een stem beschrijft de scènes die ze niet kunnen zien. Audiodescriptie is te beluisteren via de Earcatch app die gratis kan worden gedownload. Maar… dan moet de audiodescriptie wel bij een televisieprogramma worden aangeboden! In landen om ons heen wordt audiodescriptie al volop toegepast, maar in ons land lopen we daarin structureel achter. En dat moet gaan veranderen.

Online petitie

Om audiodescriptie op de kaart te krijgen bij televisieproducenten, omroepbazen en de Nederlandse politiek is Vereniging Bartiméus Sonneheerdt de online petitie ikwilaudiodescriptie.nl  gestart.

Kleinste bios op wielen

Om zoveel mogelijk handtekeningen te verzamelen, reist een promotieteam met de kleinste bios op wielen tot eind september door het land. In de mini-bios kunnen voorbijgangers zelf ontdekken hoe audiodescriptie werkt, en de petitie tekenen. De leden van het promotieteam zijn zelf blind of slechtziend, dus zij kunnen uit eigen ervaring vertellen hoe belangrijk audiodescriptie voor hen is. Zaterdag 10 juni was een historische dag: het promoteam haalde de 10.000e handtekening binnen op de EO Jongerendag!

Den Haag

Eind september arriveert het team met de mini-bios in Den Haag, om de petitie aan te bieden aan de staatssecretaris. Het doel is om dan minstens 40.000 handtekeningen binnen te hebben gehaald, zodat het mogelijk is om spreektijd in de Tweede Kamer te krijgen en uit te leggen waarom audiodescriptie zo hard nodig is.

Waar komt u de mini-bios tegen?

Nieuwsgierig geworden naar de mini-bios? Hier ziet u wanneer het promotieteam bij u in de buurt is. Kom langs, probeer zelf uit hoe audiodescriptie werkt en teken de petitie!

29 juni Middelburg (onder voorbehoud)
 13 juli Almere
 27 juli Roermond
 3 augustus Zwolle
 17 augustus Groningen
 31 augustus Leeuwarden
 7 september Assen
 14 september Hilversum
 26 september Den Haag

U kunt de petitie natuurlijk ook nú al tekenen op ikwilaudiodescriptie.nl. Hartelijk dank voor uw steun!

Meer informatie over de Earcatch app: Earcatch.nl