menu Sluit het hoofdmenu

Afsluiting project leesbevordering

geplaatst op

Op woensdag 25 januari organiseerde het VSO van Bartiméus Onderwijs de afsluiting van het Bartiméus brede project leesbevordering. Het leesfeest van het VSO had als thema Democratie.

Democratie was ook het thema van de laatste campagne 'Nederland Leest' van de openbare bibliotheek. Het feest werd geopend met een videoverslag van een opdracht van leerlingen van het VSO die onderzochten of de gratis boeken die uitgedeeld werden aan lezers van de bibliotheek, ook te lezen zijn in aangepast formaat, zodat ook slechtzienden en braille lezers, de gratis boeken konden lezen. De uitslag van het onderzoek viel in ons voordeel. De openbare bibliotheek biedt de gratis boeken aan in grootdruk, een versie voor op de e-reader of iPad en een luisterversie.

Blokfluit lied

Vincent Bijlo, schrijver, cabaretier, columnist in het AD en muzikant bracht net als vorig jaar bij de opening van het project een bezoek en hij startte met het 'Blokfluit lied' en hij las een fragment voor uit zijn roman 'De Woordvoerder'.

Samen met Jopie Nooren, Eerste Kamerlid voor de PvdA en voorzitter raad van bestuur van Bartiméus en twee leerlingen van de VSO bovenbouw ging hij in gesprek over democratie. Vervolgens lazen drie braille lezers voor uit een boek van Mirjam Mous en ze streden om de titel van beste braille voorlezer. Louise Hof heeft deze titel bemachtigd.

Na de pauze las oud leerlinge Morena Lam voor uit haar debuut 'De strijd tegen het dagelijks leven - met een taststok als wapen'. Zij werd geïnterviewd door twee leerlingen en we weten nu hoe haar boek tot stand is gekomen en waar ze de inspiratie voor haar verhalen vandaan haalt.

Het programma werd afgesloten met een presentatie over het boek 'Lord of the Flies' van William Golding door twee leerlingen.

We kunnen terug kijken op een geslaagde afsluiting van ons project Leesbevordering. De afsluiting van het project wil niet zeggen dat we niet meer gaan lezen. In één jaar tijd hebben we een digitale bibliotheek samengesteld van meer dan 400 titels in 4 verschillende talen van AVI 1 t/m niveau 3+. Daar zijn we best trots op en we zijn blij dat we onze leerlingen boeken kunnen aanbieden die in aangepast formaat gelezen kunnen worden bij ons op school.

Onbeperkt Lezen en FondsXL hebben er voor gezorgd dat we dit project konden realiseren.