menu Sluit het hoofdmenu

Activiteitenweger toepasbaar bij mensen met zintuiglijke beperking

geplaatst op logo activiteitenweger

Een alledaagse activiteit kost beduidend meer energie als je niet meer goed kunt zien, al dan niet in combinatie met een auditieve beperking. De Activiteitenweger van Meander Medisch Centrum blijkt hier een toepasbare methode voor het hervinden van de energiebalans. Bij de begeleiding van mensen met een zintuigelijke en verstandelijke beperking kan het inzicht geven in hun dagstructuur en de mate van belasting van een cliënt.

Dat is de ervaring van medewerkers van het Bartiméus expertisecentrum Doofblindheid, die dagelijks werken met cliënten met een zintuigelijke beperking. Zij presenteerden hun bevindingen op 22 november tijdens een workshop ‘Energie in balans’ met vakgenoten van DB-connect, het  landelijke expertisenetwerk Doofblindheid.

Problematiek

Iemand zonder een zintuiglijke beperking heeft in één keer het overzicht over een situatie. Cliënten met problemen in zien en horen moeten door het waarnemen van details overzicht creëren binnen een activiteit. Dit kost veel tijd en energie. Hierdoor ontstaat bij veel cliënten een disbalans in hun energiehuishouding.

Methodiek

De Activiteitenweger is een methodiek die ergotherapeuten gebruiken om een cliënt te coachen bij het krijgen van inzicht in zijn/haar belasting, en het vormgeven van een nieuwe dag of weekstructuur die hierop aansluit.
De methodiek wordt onder andere al toegepast bij de revalidatie van mensen met somatische (lichamelijke) klachten en mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH).

Door het invullen van daglijsten met daarop alle activiteiten die een cliënt uitvoert op een dag - denk aan wassen, aankleden, autorijden - wordt inzicht verkregen in welke in- en ontspannende activiteiten iemand zoal uitvoert.

Vervolgens worden de activiteiten onder begeleiding van de coach ‘gewogen’, zodat je er energiepunten aan kunt toekennen. Met deze energiepunten kun je het basisniveau van de cliënt berekenen, waarna hij/zij aan de slag kan met het inplannen van activiteiten. Daarbij wordt het basisniveau aangehouden.
Door het verkrijgen van inzicht in de hoeveelheid energie die activiteiten kosten kan er een passende planning worden gemaakt door (of voor) de cliënt.

Medewerkers van Bartiméus helpen deelnemers aan de workshop met het invullen van de daglijst

Fotobijschrift: Medewerkers van Bartiméus helpen deelnemers aan de workshop met het invullen van de daglijst

Ervaring

De Activiteitenweger stimuleert het gesprek met de cliënt en begeleiders onderling over iemands belastbaarheid, zo is de ervaring die gedeeld werd vanuit Bartiméus. De Activiteitenweger draagt bij tot een betere invulling en aanpassing van iemands dagprogramma.
'De Activiteitenweger is een bruikbaar instrument voor alle doelgroepen. Het zou wenselijk zijn om dit instrument breder in te zetten, door te ontwikkelen en toepasbaar te maken voor alle professionals.’
Zo is gesproken over het aanvullen van de daglijst met een kolom waarin kan worden aangegeven welke zintuigen bij een activiteit worden belast.

Op onderstaande slide een aantal vragen en aandachtspunten die naar voren kwamen bij de toepassing van de Activiteitenweger bij iemand met een visuele, auditieve en verstandelijke beperking.

Meer informatie

Voor meer informatie over de ervaringen bij Bartiméus kunt u contact opnemen met Merel van den Brink, ergotherapeut.

Meer over de Activiteitenweger leest u op de website van Meander Medisch Centrum.