menu Sluit het hoofdmenu

Aandacht voor vergeten doelgroep op grootste techfestival ter wereld

geplaatst op New Dutch wave stand

Awareness creëren voor de 'vergeten groep' van mensen met een meervoudige beperking die niet of nauwelijks technologie gebruiken. Dat was het doel van de Nederlandse delegatie met Bartiméus op het Amerikaanse SXSW, het grootste technologie festival ter wereld. 'Juist deze groep die niet voor zichzelf kan opkomen, kan er het meeste baat bij hebben.'

'Juist met de allernieuwste technologieën kan een grote groep van onze leerlingen en cliënten een zelfstandiger en prettiger leven leven', vertelt Dick Lunenborg van Bartiméus FabLab, net terug van het bezoek aan de States. 'Daar zetten we ons dagelijks voor in. Je moet net als Elon Musk durven dromen en ook voor deze doelgroep een vergezicht bieden om iets voor elkaar te krijgen.'

SXSW is het internationale congres voor professionals die geïnteresseerd zijn in de mogelijkheden van nieuwe technologie. Van het ministerie van VWS tot een directeur van Apple of Elon Musk; ze zijn er.

Can you unlock potential?

De boodschap van Bartiméus FabLab op het SXSW congres was verwerkt in een concept van 'interactive storytelling'. Bezoekers zagen op de Nederlandse stand een groot slot liggen met bijbehorende gekleurde sleutels en werden getriggerd door de zin 'Can you unlock potential?'

videoclip met client en vraag over communicatieTelkens als je een gekleurde sleutel op het slot legde werd er (door middel van een chip) een videoclip gestart waarop je een 'design challenge' kreeg voorgeschoteld van een cliënt.

Iemand met een visuele en verstandelijke beperking vertelt dan over zijn of haar hulpvraag. En hoe los je dat dan op? Met alle innovatiekracht en creativiteit die je in je hebt.

Men kon kiezen uit de volgende sleutelthema’s: communicatie, mobiliteit, informatie tot je nemen, zelfstandig leven en leren.

Digitale handicap

Er was veel belangstelling voor het onderwerp. Dick Lunenborg: 'Je ziet mensen plotseling beseffen dat een grote groep in de maatschappij digitaal wordt uitgesloten en dat hier amper aandacht voor is.'

Iemand zei heel treffend dat dit iedereen kan overkomen door bijvoorbeeld een ongeluk en dat je er dan naast je gewone handicap gratis een digitale handicap bij krijgt. Een aantal bezoekers bood aan om actief mee te denken en mee te helpen.

Contact: Bartiméus FabLab

Voor meer informatie over de ontwikkelingen en mogelijkheden bij Bartiméus FabLab stuur je een e-mail of vul het contactformulier in.

Van 9 tot en met 13 april doet Bartiméus mee aan de 1e landelijke Hackathon voor mensen met een verstandelijke beperking.