menu Sluit het hoofdmenu

4 januari Wereld Braille Dag

geplaatst op braille leren met braille studio

Vandaag wordt wereldwijd de geboortedag herdacht van Louis Braille, de grondlegger van het tastbare schrift. Voor het lezen van boeken, het leren schrijven van een taal of het werken met ingewikkelde informatie is braille voor ons nog steeds het beste communicatiemiddel.

Bij Bartiméus besteden we veel aandacht aan moderne technologie voor de communicatie en taalontwikkeling van mensen met een visuele beperking. Spraaktechnologie is in opkomst en het gebruik van braille lijkt terug te lopen.

Voor Bartiméus is het tastbare schrift echter nog steeds onmisbaar. Het heeft een belangrijke plaats in ons onderwijs en we bieden vele mogelijkheden om braille te leren en toe te passen.

schermafdruk van braillestudioBrailleStudio

Vanuit de jarenlange onderwijspraktijk ontwikkelde Bartiméus de BrailleStudio, een educatief computer programma voor het leren lezen en schrijven van braille. BrailleStudio is ontwikkeld om het leren lezen en schrijven van braille zo efficiënt, uitdagend en leuk mogelijk te maken. We maken daarbij gebruik van een computer met brailleleesregel en spraakuitvoer.

Leerlingen kunnen met de BrailleStudio samen taal- en woordspelletjes maken met andere brailleleerlingen of leerlingen van het regulier onderwijs. Daarbij kunnen ze ook samen oefenen met ouders, begeleiders en andere belangstellenden.

BrailleStudio is te gebruiken voor jonge kinderen die gaan leren lezen en schrijven in braille, maar ook voor het later leren van braille als je al kunt lezen.

Op onderstaande video ziet u hoe Braillestudio wordt ingezet bij een revalidant die op latere leeftijd blind geworden is.

Voor meer informatie over onderwijs en toepassingen met braille kunt op contact opnemen met de Bartiméus Infolijn. Bel 088 - 88 99 888.