menu Sluit het hoofdmenu

1 op de 3 blinden en slechtzienden voelt zich onveilig bij oversteken

geplaatst op Blinde dame met geleidehond wil oversteken

Bij driekwart van de blinde en slechtziende mensen werd het afgelopen jaar de witte taststok genegeerd bij het oversteken, blijkt uit recent onderzoek. Tweederde van de ondervraagden kwam hierdoor in een vervelende of gevaarlijke situatie terecht. Zo reden voertuigen rakelings langs, werd de stok uit handen gereden en de stokgebruiker uitgescholden door andere verkeersdeelnemers. En dat terwijl het wettelijk verplicht is om te stoppen voor iemand met een opgeheven witte stok. Bartiméus, de Oogvereniging, KNGF Geleidehonden, de Robert Coppes Stichting en Visio slaan de handen ineen. Zij organiseren vandaag de bewustwordingscampagne Stop voor de Witte Stok voor meer begrip voor stokgebruikers in het verkeer.

Passanten kunnen in onder andere Leiden, Nijmegen, Putten en Groningen onder begeleiding van een mobiliteitstrainer geblinddoekt en met een witte stok oversteken. Zo ervaren zij zelf hoe het is om afhankelijk te zijn van je gehoor en andere verkeersdeelnemers. Politiewoordvoerder Ellie Lust, oud-voorzitter van de Tweede Kamer en toezichthouder Gerdi Verbeet en plaatselijke burgemeesters en wethouders onderstrepen de oproep ‘Stop voor de Witte Stok’ en maken ter plaatse de eerste oversteek. Ellie Lust: ‘Best spannend om zo over te steken. Het is een schijnbaar simpele actie, maar het voelt als ziende onbekend. Ik voel me kwetsbaar; gaan die auto’s voor me stoppen of niet? Terwijl nota bene in de wet staat dat je móet stoppen! We moeten echt terug naar meer geduld en aandacht voor elkaar in het verkeer.’

Stop voor de Witte Stok

De betrokken organisaties willen met deze oversteekactie voorlichting geven over de betekenis van de witte stok. De opgeheven witte stok met rode banden geeft aan dat iemand met een visuele beperking wil oversteken. De organisaties hopen op meer begrip van verkeersdeelnemers, zodat ook blinden en slechtzienden veilig kunnen deelnemen aan het verkeer. In een online video op www.stopvoordewittestok.nl laten ze zien hoe lastig het is om over te steken zonder zicht en hoe belangrijk het is om te stoppen voor iemand met een opgeheven witte stok. Ook verkeersorganisaties en rijscholen worden geïnformeerd. Voor basisscholen is er een lespakket beschikbaar.

Verontrustende onderzoeksresultaten

Helaas werd de witte stok het afgelopen jaar bij 76% van de stokgebruikers genegeerd bij het oversteken. Bijna de helft werd hiermee minimaal wekelijks geconfronteerd. Voornamelijk fietsers negeren de witte stok. Bij driekwart van de gedupeerden heeft een vervelende verkeerservaring door het negeren van de witte stok een negatief effect. Zij voelen zich bijvoorbeeld onveilig, waardoor ze onzekerder en voorzichtiger worden of ze schrikken eerder, zijn angstig of gespannen als de stok werd genegeerd.

Bijna 90% van de mensen die naast de witte stok een blindengeleidehond gebruikt, geeft aan dat anderen weleens denken dat de blindengeleidehond het verkeer voor hen inschat. Dit is een misverstand. De hond leidt zijn baas naar de juiste plek om over te steken, maar kan niet de snelheid van het verkeer inschatten of beoordelen of het stoplicht op groen staat.

Meer bewustwording

Bartiméus, de Oogvereniging, KNGF Geleidehonden, de Robert Coppes Stichting en Visio maken zich allen hard voor mensen met een visuele beperking en bundelen de krachten voor meer bewustwording rondom de witte stok in het verkeer. In de week voorafgaand aan de Internationale Dag van de Witte Stok (15 oktober) geven zij voorlichting over de betekenis van de witte stok. Meer informatie over deze campagne staat op stopvoordewittestok.nl.

*** Gerdi Verbeet liet na afloop weten dat ze het heel spannend vond om met een gezichtsbeperking over te steken en dat haar opviel hoeveel je daardoor moet afgaan op je gehoor. Terwijl bij het ouder worden dat gehoor ook minder wordt en de auto's (elektrische) steeds stiller.
Tijdens de actiedag konden goedziende voorbijgangers zelf ervaren wat het betekent om als slechtziende of blinde verkeersdeelnemer over te steken. Op deze wijze hebben we als samenwerkende organisaties willen bijdragen aan het besef dat je altijd moet stoppen als je een witte stok in het verkeer ziet! ***

Wat als een gebruiker van een witte stok wil oversteken?

Aandacht voor bewustwordingscampagne Stop voor de Witte Stok