menu Sluit het hoofdmenu

‘Gelukkig kunnen we de meeste instellingen weer in’

geplaatst op optometrist serge koning verwelkomt client

De onderzoeken naar visuele problemen en functies lagen een paar maanden noodgedwongen stil door corona. Alleen de acute zorg na verwijzing door een oogarts ging door. Voor cliënten én specialisten van Bartiméus kon dat behoorlijke impact hebben. Hoe ga je daar mee om?

Thekla Schattenkerk is orthoptist bij Bartiméus. Ze doet onderzoek naar de visuele functies van kinderen op medische kinderdagcentra en bij volwassenen met een verstandelijke beperking of gedragsproblemen. ‘Deze volwassenen zijn vaak niet goed te onderzoeken in de reguliere oogzorg. Samen met onze begeleider van de cliënt, lukt het om waardevolle informatie uit het onderzoek en de observatie te halen. Met deze informatie is het visuele gedrag van de cliënten beter te begrijpen en kunnen we de begeleiding verbeteren. Dat kan van grote invloed zijn op iemands kwaliteit van leven.‘

Wat was je grootste zorg tijdens de lockdown? ‘Het risico kan zijn dat vragen van cliënten over het visuele functioneren blijven liggen. Gelukkig bleven onze ambulant begeleiders met cliënten in contact. Zo konden we zo veel mogelijk vragen en onzekerheid wegnemen. Maar ik ken ook een verhaal van een cliënt die niet meer naar de opticien kon voor een aanpassing van een eerste bril. Dat zijn natuurlijk wel heel vervelende dingen.
Foto: hartelijk welkom voor oogmeetkundige van Bartiméus bij een instelling na de corona lockdown

Bij de meeste instellingen kunnen we inmiddels weer onderzoeken doen, met de benodigde voorzorgsmaatregelen. Dit betreft bijvoorbeeld ventilatie, directe gelegenheid om handen te wassen, ontsmetten van materialen en afmetingen van de ruimte zodat we zoveel mogelijk de 1,5 meter kunnen handhaven. Dat laatste is voor de oogmeetkundigen natuurlijk niet mogelijk; we hebben een contactberoep. Bij een aantal onderzoeken moeten we dichtbij de cliënt komen. Indien nodig kunnen we daarbij gebuikmaken van een faceshield.

Door zo veilig mogelijk te werken, kunnen we ons beroep weer uitoefenen en de cliëntvragen beantwoorden. Persoonlijk heb ik soms best wat zorg over de toekomst. Het is niet altijd makkelijk om geschikte ruimtes te vinden, die voldoen aan de voorwaarden voor veilig onderzoek. Ik hoop echt dat dat structureel aandacht krijgt. De inspanningen hiervoor bij de instellingen zijn groot.’

Samen met instellingen in de gehandicapten-en ouderenzorg zetten we ons in voor continuïteit van visueel functie onderzoek

optometrist in onderzoekskamerSerge Koning werkte jaren als optometrist in de poli oogheelkunde van een ziekenhuis. In 2019 koos hij voor Bartiméus. ‘Ik ben gespecialiseerd in lowvision onderzoek bij volwassenen. Ik doe dat bij het diagnostisch centrum van Bartiméus in Zeist en onze vestigingen in het land.

Foto: Optometrist Serge Koning in een onderzoekskamer bij Bartiméusvestiging in Hengelo

Daarnaast bezoek ik revalidatiecentra met een van onze neuropsychologen, voor onderzoek van cliënten met niet aangeboren hersenletsel (NAH). We geven advies over bijvoorbeeld het gebruik van hulpmiddelen, of hoe je kunt omgaan met situaties in het dagelijks leven. Daarnaast is er vaak behoefte aan wat extra uitleg over de oogaandoening.  

Maar vanaf eind maart lag dat voor mij dus plotseling allemaal stil. Ik kreeg toen wel gelegenheid om Bartiméus en leven met een visuele beperking, op een hele andere manier te leren kennen. Een hele rijke ervaring.

Voor die reactie zou ik alle bloemen van het terrein wel willen plukken  

Ik kon bijspringen op een woongroep, waar de druk op dat moment enorm hoog was. In het begin was het best spannend. Een woning met zes bewoners die jou nog moeten accepteren, en de vraag hoe je ze dan een hele dag kan vermaken. Dankzij de ervaren collega’s op de woning en van de dagbesteding, kreeg ik al snel door hoe je ze gelukkig kan maken. Wandelen en fietsen in de mooie voorjaarsdagen was altijd goed om te doen. Nog niet eerder heb ik zo’n mooie glimlach en blijdschap gezien na het plukken van wat bloemetjes, als ik ze plaatste op de rolstoel van de bewoner. Voor die reactie zou ik wel alle bloemen van het terrein willen plukken.  

Goede handen

Begin juni mocht ik weer alle dagen als oogmeetkundige aan de slag voor onze cliënten. De onderzoeken op de vestigingen zelf zijn als eerste gestart. Het voelt nog steeds onwennig om volgens de richtlijn afstand te moeten houden. Maar de blijdschap van de cliënten om bij ons te kunnen komen, is groter dan ooit. Dat komt denk ik deels vanuit de behoefte aan persoonlijk contact, die iedereen heeft. Maar vooral ook omdat we begrijpen wat slechtziendheid voor iemand betekent, en verder praten over toekomstverwachtingen, hulpmiddelen en vraagstukken waar je voor komt te staan in het dagelijks leven. 

Hoe de komende maanden gaan worden is afwachten. Hopelijk kunnen we gewoon door blijven werken. Zeker nu ik nog beter merk hoeveel verschil we maken voor cliënten die onze diensten nodig hebben. Mijn ervaring is dat de mensen echt gevoel hebben: bij jullie zijn we in goede handen.’

Wilt u meer weten over visuele diagnostiek bij Bartiméus?

Bartiméus is erkend expertisecentrum in zeldzame aandoeningen en gespecialiseerd in onder meer kindgericht onderzoek, complexe meervoudige beperkingen, oudersdomsproblematiek en visuele problemen door hersenbeschadiging. Lees meer over diagnostiek