menu Sluit het hoofdmenu

'Let niet op de rommel, we zijn net terug van een weekend survival'

De zakken met was en kratten met spelletjes staan er nog. Begeleider Hans Hofman (32) is brak, maar oh, wat hebben ze het leuk gehad! "Een belevenis. We organiseren dit om de band onderling te verstevigen. Wij willen dat de jongeren een beetje voor elkaar zorgen. Abseilen, tokkelen, touwbrug… zeker als je visueel beperkt bent, moet je echt vertrouwen hebben in de ander."

Ganzenstraat 3 en 7 op de Bartiméus-locatie in Zeist is van maandag tot en met vrijdag een thuis voor jongeren van elf tot achttien jaar. Verdeeld over twee nieuwe ruime bovenwoningen wonen tien meisjes en jongens. Naast het huis is de school voor speciaal basisonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs. Hier wonen slechtziende jongeren die puur vanwege de reisafstand bij Bartiméus in Zeist wonen. Een deel van hen heeft ook hechtings-, ontwikkelings- en gedragsproblemen. "Mijn collega Cynthia en ik zijn gedurende de week ook opvoeder. Gelukkig zijn de meeste ouders betrokken. We bellen of mailen elke week met hen." Zelfstandigheid is belangrijk. Iedereen helpt mee: koken, afwassen en andere huishoudelijke klussen.

"Eigenlijk zijn onze jongeren hun leeftijdsgenoten ver vooruit op dit gebied. Iedereen moet voor acht uur ’s ochtends beneden zijn. Als je te laat komt, dan maak je de volgende dag ontbijt voor de hele groep! Wij beginnen de maaltijd gezamenlijk met een moment stilte. In weekenden en vakanties gaat iedereen naar het ouderlijk huis."

De gedragskundige speelt een heel belangrijke rol. Zij denkt mee over de manier waarop het team de zorg en begeleiding geeft. Er wordt een keer in de drie weken met haar vergaderd. "Cynthia en ik zorgen ervoor dat de zorgplannen bij haar op het bureau komen. Een keer per jaar bespreken wij het ondersteuningsplan van elk kind met elkaar en de ouders. Wat gaat hij of zij het komende jaar leren? Een paar maanden geleden is WISO geïntroduceerd: Wonen in een Stimulerende Omgeving. Het gaat om het principe dat wij als begeleider niet direct alles uit handen nemen, maar onze jongeren begeleiden. Of juist wel iets doen voor onze jongens en meiden om iets op een ander vlak te bereiken. WISO is goed voor de bewustwording."

Dat is best een uitdaging, puberende jongeren en de bijbehorende hormonen... "Ja, dat kun je wel stellen. Van 7 uur ’s ochtends tot 11 uur ’s avonds is er begeleiding. Na 11 uur ’s avonds schakelen we het nachtzorgsysteem Hertek in. Door magneten op de deuren van de kamers en op de deur in de gang is het niet mogelijk ongemerkt weg te glippen. Dat werkt prima. Gaan jongeren lopen, dan vraagt de nachtzorgdienst via de intercom wie wat gaat doen. Hertek staat natuurlijk niet de hele dag aan in verband met de privacy."

Hans werkt hier nu zeven jaar en heeft veel kinderen volwassen zien worden. "Sommige jongeren komen hier onzeker binnen omdat ze gepest werden met hun beperking op hun vorige school. Ik zie ze ontspannen. Als ze weggaan, willen we dat ze zelfstandig en vooral weerbaar zijn. Ze moeten zich kunnen redden in de maatschappij. Het leukste onderdeel van mijn werk vind ik de gesprekken die ik voer met de jongeren. Als ik hun vertrouwen win en dat kan behouden, dan genieten we samen van een mooie band. Ik realiseer mij dat ik een belangrijke rol vervul."

"Maarre… ik ga nu verder met opruimen. En zo komen de kids thuis voor de lunch. Ik heb nog genoeg te doen!"