menu Sluit het hoofdmenu

Thuis

Jouw uitdaging of tip

Bezoekers van de ZieZo-beurs, deze website en onze sociale media deelden de afgelopen periode hun tip of uitdaging voor het leven thuis. Bekijk hieronder van een aantal hun bijdrage. Zoek je naar meer inspiratie? Kijk op bartimeus.nl/thuis voor meer inspiratie of deel jouw tip of uitdaging via ons webformulier.

Marian (64) heeft iemand in haar omgeving die slechtziend of blind is. Haar tip:

Icoon van een persoonGebruik een wasnetje als je een paar sokken bij elkaar wilt houden in de was.
 

Evelien (32) is slechtziend. Haar tip:

Icoon van een persoonMet kabellabels vind je voortaan snel de juiste kabel of adapter van een apparaat of hulpmiddel die je nodig hebt. De kabellabels zijn voorzien van klitteband (eventueel in verschillende kleuren) en met een schrijfbaar label. Je kunt daar ook een braillelabel op plakken. Deze zijn verkrijgbaar op internet bij webshops met computer accessoires zoals allekabels.nl. Ook handig is je snoeren bij elkaar binden met strookjes van klitteband.

Frieda deelde op de Ziezo 2018 haar oproep aan fabrikanten:

Rachel (38) is slechtziend en heeft een tip

Icoon van een persoonGebruik bij het koken van een pirex overkookplaatje. Het kost maar een paar euro en het gaat rinkelen in de pan als het water kookt. Dan kun je op tijd de kookplaat zachter zetten. Een fijne tip die ik kreeg bij een kookcursus van Bartiméus. Dus een andere tip is: doe de kooktraining van Bartiméus voor het snijden, brood smeren, hulpmiddelen gebruiken zoals maatlepels. Het wordt zoveel makkelijker daardoor.

Joke deelde haar tip op Facebook:

Icoon van een persoonSchenk geen water of melk in een lichte beker. Vinger erin een stukje zo voel je of hij vol is. Met reizen: maak een foto van het bus/trein-schema. Dat kun je vergroten. Verplaats je meubels niet in huis en laat geen dingen slingeren zoals schoenen. Ik kan er veel opnoemen. Ik help graag bij vragen.

Anneke (42) heeft iemand in haar omgeving die slechtziend of blind is:

Icoon van een persoonWat ik met een visuele beperking thuis uitdagend vind is: hoe vindt mijn blinde zoon de juiste combinatie kleding? Uitgaanstips qua uiterlijk bijvoorbeeld scheren enz. Mijn tip aan anderen is: blijven vragen, altijd!

Lia, Henk en Astrid deelden op de ZieZo 2018 hun tips:

Ebru deelde haar tip op Facebook:

Icoon van een persoonIk heb een meervoudige beperking, ik ben visueel en lichamelijk beperkt, en de belangrijkste uitdaging is om zelfstandig ergens naar toe te gaan. Heb ook een tip voor degene die tekenen leuk vinden, probeer digitaal op een iPad of tekentablet te tekenen. Is veel fijner, kan je inzoomen, en als je goed oefent kan je geweldig mee tekenen!

Kim (31) is slechtziend. Haar tip:

Icoon van een persoonIk vind het huishouden uitdagend. Je bent geneigd om alles in één keer schoon te hebben. Mijn tip aan anderen is: leef en doe alles in je eigen tempo. Wees niet bang dat het huis wat rommelig is. Vind je het lastig om dingen te vinden (bijv. sleutels), probeer een vaste plek te houden (makkerlijker gezegd dan gedaan ;-)). Meubels liefst een vaste plek, of zelf verplaatsen, dit onthoud je beter dan als een ander dat doet, zelfs als je erbij staat. Kledingsetjes de avond ervoor klaar leggen. Koken? Doe de voorbereidingen aan de eettafel, dit geeft meer overzicht dan op een aanrecht. Traplopen, tik zachtjes met je tenen of neus van je schoen tegen de volgende trede als je omhoog gaat, omlaag tik dan met je hiel. Dit voorkomt struikelen of dat je een trede mist. En de trapleuning beet houden. Niet bang zijn om hulp te vragen. Wees jezelf doe alles op je eigen tempo. En als je jezelf stoot of struikelt, dit hoort er nou eenmaal bij. Daar hoef je je niet voor te schamen.

Mariem gaf op de Ziezo 2018 twee tips:

Marian (64) heeft iemand in haar omgeving die slechtziend of blind is. Haar tip:

Icoon van een persoonAction (en ook andere drogisterijen, red.) verkoopt tandpasta in een kokerverpakking met doseerpompje. Zo heb je altijd precies genoeg pasta op je tandenborstel.

Philip (55) is slechtziend. Zijn tip:

Icoon van een persoonIk vind het uitdagend om alle post te verzamelen en om de post te onderscheiden van het ongevraagde reclame drukwerk. Koop daarom een postvanger en vraag iemand om die aan je voordeur te hangen. Het is een soort postzak, die de post voor je opvangt, en dan hoef je alleen maar met je hand door de postzak te voelen, en dan heb je alle post meteen gevonden. Plak ook een NEE NEE sticker op je brievenbus. Bij mij heeft dat goed geholpen.

Raymond en Lars deelden op de ZieZo 2018 hun tip:

Joke (59) heeft iemand in haar omgeving die slechtziend of blind is:

Icoon van een persoonVeranderen of nieuwe meubels vind ik uitdagend thuis. Mijn tip aan anderen: haal alles uit het leven en durf hulp te vragen.

Marijn Huizing deelde zijn tip op Facebook:

Icoon van een persoonOnze dochter Marichelle heeft de ziekte van leber, een zeldzame aandoening. Ze is gek op koken en kan goed met kleine kinderen. Soms snappen wij het zelf niet wat zei allemaal doet op school. Uiteraard wat aangepast koken. Wij hebben zelf een keramische kookplaat wat voor haar bijna niet te doen is toch met een beetje hulp kookt of bakt ze ook. De was doen is niet zo'n probleem. Koffie inschenken voor papa of oma thee voor mama is voor haar geen probleem. Zij doet het gewoon en als ik ergens respect voor heb is het voor haar wel. Zij gebruikt een Iphone 6S Plus die haar goed helpt.

Chico (49) is blind. Zijn tip

Icoon van een persoonWat ik thuis uitdagend vind, is zorgen voor mijn zwangere vriendin die bedrust moet hebben en ondertussen ook voor twee kinderen zorgen (5 en 10 jaar). Mijn tip aan anderen: zeg niet te snel dat je iets niet kan.

Anouk en Tim deelden op de Ziezo 2018 hun tip:

 

 

Sarina (27) werkt met mensen die slechtziend of blind zijn. Haar tip:

Icoon van een persoonWat ik met een visuele beperking thuis uitdagend vind, is: je kunt nooit je huis opnieuw inrichten. Mijn tip aan anderen die slechtziend of blind zijn voor het leven thuis is: alles op dezelfde plek houden. Dan weten ze waar het ongeveer staat.

Philip (55) is slechtziend. Zijn tip:

Icoon van een persoonJe kunt zorgen voor een veiliger thuis met een systeem van rookmelders. Daarmee verbind je alle melders radiografisch met elkaar. Het systeem zegt in gesproken tekst wat en waar in huis iets aan de hand is. Dit systeem heet Nest Protect.

Arnolda (45) heeft iemand in haar omgeving die slechtziend is:

Icoon van een persoonWat ik met een visuele beperking thuis uitdagend vind, is lastige verpakkingen en de snelheid van de wereld om je heen. Mijn tip aan anderen is: gewoon doen! Vraag hulp waar nodig en leef!

Tess (7) is blind. Haar tip:

Icoon van een persoonIk vind het uitdagend om mezelf leuk en kleur gecoördineerd aan te kleden, zodat mijn moeder zegt: 'Tess, wat zie jij er mooi uit vandaag. Al je kleding past perfect bij elkaar. Ik ben trots op je!.. Mijn tip aan anderen: ik zorg dat mijn moeder duidelijk onderscheidende kleding koopt (olv mijn kritische mening!) waaraan ik goed het verschil kan voelen en herkennen en daar maak ik dan setjes van.

Severine (41) is slechtziend. Haar tip:

Icoon van een persoonWat ik thuis uitdagend vind is met de donkere avonden wel een sfeervolle verlichting te hebben, die er niet uitziet als een kantoor, maar wel functioneel kan zijn indien nodig. Instelbaar en aanpasbaar naar mijn behoefte. Mijn tip daarbij is: thuis heb ik Philips Hue verlichting. Deze is op afstand dimbaar en aanpasbaar in kleur. Als ik wil werken aan tafel, lezen en schrijven, dan heb ik kouder licht nodig en at kan ik instellen. Als ik 's avonds aan diezelfde tafel eet kan ik dezelfde lamp wat warmer licht laten schijnen en iets dimmen... Zo zit ik toch aan een gezellig tafel te eten.

Inge (60) heeft iemand in haar omgeving die slechtziend of blind is:

Icoon van een persoonWat ik thuis uitdagend vind, is om met eigen simpele middelen toch proberen te overleven in en om huis. Als je weet dat je zicht slechter wordt hang je bijvoorbeeld je kleding al op kleur, zorg dat etenswaren in een bepaalde volgorde staan in kastjes en koelkast enz. Mijn tip aan anderen: gebruik anderen als spiegel voor jezelf. Durf te vragen. Laat je adviseren. kom ervoor uit dat jouw zicht het niet alleen af kan en dat je anderen nodig hebt. Je zult zien dat je je dan prettiger voelt en dat anderen vaak bereid zijn je te helpen.

Philip (55) is slechtziend. Zijn tip:

Icoon van een persoonAls je in het donker thuis komt, vind ik het wel zo prettig om ook buiten goede verlichting bij mijn huis te hebben. Buiten bij de voordeur zit bij mij nu een lamp met een bewegingsmelder, die aan gaat als je aan komt lopen. Ook zijn er lampen te koop, die een ingebouwde schemerschakelaar hebben, zodat ze 's avonds vanzelf aan gaan en 's ochtends weer uit.

Henriëtte (53) heeft iemand in haar omgeving die slechtziend of blind is:

Icoon van een persoonWat ik met een visuele beperking thuis uitdagend vind, is het huishouden doen (schoonmaken). Mijn tip aan anderen die slechtziend of blind zijn voor het leven thuis is: vertellen wat je voelt van binnen.

Philip (55) is slechtziend. Zijn tip:

Icoon van een persoonIk vind het uitdagend als je 's avonds in een donker huis komt en dat je dan eerst nog een lichtknop moet gaan zoeken, terwijl je je handen vol hebt, met een stok en een boodschappentas. Of om in een donkere gang te lopen, als je bijvoorbeeld naar bed wilt gaan of je wilt even uitgaan. Mijn tip is: laat de lichtschakelaar in je hal of gang vervangen door een passief-infrarode bewegingsmelder. Dan is er altijd licht in de gang als je dat nodig hebt, en je hoeft niet bang te zijn dat je het licht vergeet uit te doen, want op deze toestellen kan je een tijd instellen, waarna het licht weer uit gaat.

Philip (55) is slechtziend. Zijn tip:

Icoon van een persoonWat ik met een visuele beperking thuis uitdagend vind, is als ik thuis aan het stofzuigen ben, dan kan ik niet goed zien of ik het wel goed gedaan heb. Maar ik wil mijn huis natuurlijk wel zo netjes en goed stofzuigen als ieder ander.
Mijn tip aan anderen is: begin vorig jaar heb ik een Irobot Roomba 616 robotstofzuiger gekocht. Deze robotstofzuiger ziet het vuil en stof echt wel liggen, en zuigt het op. Op die wijze heb ik bij het stofzuigen geen hinder van mijn slechtziendheid.

Jitty (68) heeft iemand in haar omgeving die slechtziend is:

Icoon van een persoonWat ik met een visuele beperking uitdagend vind, is zelfstandig zijn. Mijn tip aan anderen: blijf positief.

Maaike (50) heeft iemand in haar omgeving die slechtziend of blind is:

Icoon van een persoonWat ik thuis uitdagend vind, zijn de tips en tricks voor de toekomst van onze dochter.

Nieuws

Praktische tips: Beter grip op je energie

Voelt u zich vaak vermoeid? Vergt werk veel van u? Op tijd naar bed, maar niet uitgerust wakker worden? Leven en werken met een visuele beperking kost vaak meer inspanning, wat tot vermoeidheidsklachten kan leiden. Bartiméus heeft professionals in huis die inzicht geven in energiegevers en energievreters én hulpbronnen zowel in de thuis- als werksituatie. Hieronder enkele praktische tips om uw ogen de rust te geven!
Lees meer

Nieuw, eigentijds verzorgingshuis Bartiméus

ERMELO - Vandaag hebben bewoners en medewerkers van Bartiméus het nieuwe verzorgingshuis aan de Paul Krügerweg officieel geopend. De nieuwe locatie biedt plaats aan 48 mensen, allen afkomstig van het Henriëtte van Heemstrahuis. De bewoners verhuisden half maart.
Lees meer

Agenda-items

Oudertraining Mijn puber is slechtziend

vindt plaats op donderdag 29 oktober 2020 2 ouderavonden waarbij ouders kennis krijgen over rol van de visuele beperking in de puberteit.
Lees meer

Contactdagen voor ouders van zeer slechtziende en blinde kinderen

vindt plaats op vrijdag 30 oktober 2020 Voor ouders en verzorgers van een blind of zeer ernstig slechtziend kind in de leeftijd van 0-6 jaar met een normale ontwikkeling. De 1e dag is alleen voor de ouders, de vervolgdag is voor de ouders en de kinderen.
Lees meer

Publicaties

Book: Not on purpose

The experiences of Harry, a boy with albinism

Harry is an adventurous boy. Just like all the other kids in his class. Seeing him with his friends, you wouldn’t think there was anything...Bestellen

Boek: Niet expres

In het boek ‘Niet expres’ geeft Guus, een jongen met albinisme, ons een kijkje in de wereld van een kind dat niet goed ziet. Wie beter dan Guus kan ons laten meebeleven wat dat voor hem betekent...Bestellen

Ervaringsverhalen

Bakken en braden bij Bartiméus

Met trots roert ze in de pan. “Het ruikt lekker.” Tini Waanders maakte tijdens een kooktraining bij Bartiméus na lange tijd weer haar eigen maaltijd klaar.
Lees meer

Thuis in Ermelo

De geur van versgebakken pannenkoeken komt ons tegemoet. Bert Vernooij neemt ons mee naar zijn keuken. Hij woont in een zorgappartement bij Bartiméus in Ermelo. Alhoewel hij de afgelopen jaren steeds slechter is gaan zien, kan hij nog steeds heerlijke pannenkoeken bakken. Terwijl Bert zijn baksels behendig omdraait in de pan, vertelt hij waarom hij zich zo thuis voelt in Ermelo.
Lees meer