menu Sluit het hoofdmenu

Indoor navigatie maakt gebouwen toegankelijk

Bezoekers en klanten met een visuele beperking hebben binnen grote gebouwen over het algemeen moeite om de weg te vinden. Voor ziende mensen geldt dat overigens soms ook. In Nederland zijn meer dan 300.000 mensen die slechtziend of blind zijn.

Bestaande navigatiehulpmiddelen in gebouwen als bewegwijzering bieden voor hen geen uitkomst. En hoe goed bedoeld ook, de meeste mensen willen niet bij de hand worden genomen of afhankelijk zijn van een begeleider. Met deze indoor navigatie-app vindt iedereen zelfstandig en veilig zijn of haar bestemming.Indoor navigatie app station Arnhem

We kunnen dit niet alleen voor elkaar krijgen. Om het project te laten slagen is het belangrijk dat zoveel mogelijk bedrijven en organisaties zich bij ons aansluiten. Het Rijksmuseum, Prorail, het Diakonessenhuis en het AFAS Experience Center werken mee aan de ontwikkeling van deze app. Bartiméus is op zoek naar meer bedrijven en organisaties die zich willen aansluiten.

Waarom meedoen? Deze app:

  • Maakt het mogelijk om mensen een visuele beperking volwaardig mee te laten doen.
  • Niet alleen mensen met een visuele beperking, maar ook andere bezoekers kunnen profiteren van deze gebruiksvriendelijke tool.
  • Is dé innovatieve vorm van bewegwijzering waarbij de scan ook te gebruiken is voor andere doeleinden, zoals virtuele tours, gebouwbeheer, renovatie en onderhoud.
  • Maakt gebouwen toegankelijk zonder dat er wijzigingen aan het gebouw of de inrichting nodig zijn.
  • Is laagdrempelig toe te passen omdat er geen additionele infrastructuur nodig is, zoals beacons of tracking technologie.

Hoe wordt een gebouw in de app opgenomen?

Met een 3D-scanner wordt vanuit meerdere posities in de ruimte een scan gemaakt. Met deze methode wordt het gebouw in een driedimensionale wolk van digitale meetpunten in beeld gebracht: een ‘puntenwolk’. De resultaten worden digitaal opgeslagen en verwerkt tot een 3D-model. Is er al een 3D-scan van het gebouw beschikbaar? Dan kunnen wij deze mogelijk gebruiken. In de beheermodule worden vervolgens bestemmingen aan het 3D-model toegevoegd. Dit kunnen bijvoorbeeld toiletten, liften of drankautomaten zijn, maar ook informatiebalies, vergaderzalen en wachtruimtes. Daarnaast identificeren wij obstakels in het gebouw, zoals drempels en trappen.

Wilt u ook uw gebouw toegankelijker maken?

Deze app kan alleen verder worden ontwikkeld als er meer publieke gebouwen meedoen. Gemeenten, ziekenhuizen, musea, winkelcentra en andere bedrijven en publieke organisaties die geïnteresseerd zijn in indoor navigatie voor klanten met een visuele beperking, nodigen wij dan ook van harte uit voor een kennismaking met deze indoor navigatie-app van Bartiméus. Wij geven u graag een demonstratie. Wilt u in navolging van het Rijksmuseum, Prorail, het Diakonnessenhuis en het AFAS Experience Center ook uw gebouw toegankelijk maken voor mensen met een visuele beperking? Marjan Wolfs, marketeer bij Bartiméus, komt graag met u in contact. Gelieve een e-mail te sturen naar mwolfs@bartimeus.nl.

Foto's gemaakt tijdens het scannen van ruimtes in het Rijksmuseum